Onnistuminen on jokaisen oikeus

metsä

Muistatko sen Muumitarinan, jossa Haisuli ja Muumipeikko kierivät rinnettä alas, törmäävät puuhun ja vaihtavat osia? Haisulista tulee hetkeksi Muumipeikko ja Muumipeikosta Haisuli. Matkalla Muumitaloa kohti Muumipeikolta näyttävä Haisuli hämmentyy. Jatkuvien epäilyksien sijaan hän saa vastaantulijoilta kerrankin ilahtuneita kommentteja, hymyjä ja jopa mukaansa tuliaisia Muumitaloon vietäväksi. Kotona Muumitalossa Muumipeikon näköinen Haisuli saa ikioman kakkupalansa kahvipöydässä – vieläpä Niiskuneiti ojentaa oman palansa tuon lisäksi. Muumipeikon sisällä Haisuli on hämmentynyt olleessaan kerrankin näin pidetty sankari.

Haisulin näköinen Muumipeikko vaipuu epätoivoon – kukaan ei halua häntä Muumitaloon tekemään ilkeyksiä. ”Taasko sinulla on jokin kepponen mielessä?” on hänelle ensimmäisen vastaantulijan kommentti.”Kukaan ei pidä Haisulista, koska hän on niin ilkeä!” sanoo Nuuskamuikkunen. Vaikka Muumipeikko kuinka vakuuttelee ja vuodattaa kyyneliä, kukaan ei usko hänen hyvyyteensä. ”Mene pois!” huutavat Muumilaakson asukkaat kuorossa. Viisas Muumimamma onneksi armahtaa Haisulilta näyttävän Muumipeikon ja kutsuu hänet sisään Muumitaloon (sittenkin hän joutuu kellariin nukkumaan).

Muumeja katsoessani mietin, toimiiko oma yhteiskuntamme samalla tavalla. Mieleeni tuli erityisopettaja Tanja Äärelän väitöstutkimus vuodelta 2012. Siinä hän haastatteli nuoria 17-21-vuotiaita vankeja ja heidän kokemuksiaan peruskouluajoista. Nuorten kokemuksista kuului turhautuminen jatkuviin epäonnistumisiin ja huonommuuden tuntuun. Pienet onnistumiset jäivät ympäristön taholta liian usein huomaamatta. Kelpaamattomuuden tunne kouluyhteisössä kompensoitui rikollisella alakulttuurilla ja siinä toisenlaisilla onnistumisen kokemuksilla.

Changemaker-koulutusviikonlopussa lokakuussa pohdimme syitä ja ratkaisukeinoja nuorten radikalisoitumiselle ja sen estämiselle. Ratkaisukeinoina changemakerit näkivät muun muassa yhteisöllisyyden, hyväksynnän, toivon ja tunteen mahdollisuuksista, dialogisuuden eri ryhmien välillä sekä avoimen julkisen keskustelun. Changemaker päätti syksyn jäsenkokouksessaan kampanjoida ensi vuonna nuorten radikalisoitumista vastaan. Kampanjan suunnitteluun ovat kaikki halukkaat tervetulleita. Liittymällä Rauharyhmän sähköpostilistalle tästä (linkki aukeaa uuteen välilehteen) saat tietoosi seuraavat tapaamiset!

Muumitarinan lopussa hahmojen roolit palaavat ennalleen – Muumipeikko hyppää Mamman kaulaan ja Haisuli jatkaa yksinäisenä kepposteluaan. Millainen olisi tarinalle toiveikkaampi loppu?

Kirjoittaja on sosiaalialan YAMK-opiskelija ja kiinnostunut lasten ja nuorten osallisuusmahdollisuuksien lisäämisestä.