Usein kysytyt kysymykset

Changemaker-toiminnan esittelyäkesäkiertueella 2013

Montako jäsentä Changemakerilla on? Miten voin liittyä jäseneksi?

– Changemakerin jäseneksi liitytään ensisijaisesti tulemalla mukaan toimintaan. Verkostolla on myös jäsenrekisteri, johon liitytään sivustolta löytyvän liittymislomakkeen kautta (katso myös tietosuojaseloste). Changemakerilla ei ole jäsenmaksua. Verkoston jäsenrekisterissä on noin 1800 henkilöä.

Miten pääsen mukaan Changemakerin toimintaan?

– Changemakerin kaikki toiminta on avointa ja mukaan tapahtumiin voi ilmoittautua kuka tahansa. Hyvä tilaisuus tulla mukaan toimintaan on etenkin osallistuminen Changemaker-viikonloppuun. Olet tervetullut myös teemaryhmiin tai paikallisryhmiin. Tarkista nettisivuiltamme, toimiiko paikkakunnallasi tai lähialueella jo Changemaker-paikallisryhmä. Jos toimii, mene rohkeasti mukaan! Ajankohtaista tietoa teema- ja paikallisryhmien toiminnasta saat liittymällä niiden sähköpostilistoille. Jos paikkakunnallasi ei vielä ole paikallisryhmää, voit itse perustaa sellaisen. Ryhmän perustamiseen tarvitaan kolme jäsentä. Ohjeet ryhmän perustamiseen löydät Changemakerin oppaasta paikallisryhmätoimijoille.

Miksi perustaisimme Changemaker-paikallisryhmän? Voimmehan toimia itsenäisestikin.

– Totta, mutta joukossa on enemmän voimaa. Lisäksi saatte käyttöönne Changemakerin resursseja, kuten materiaaleja ja Changemaker-sähköpostilistan, jonka kautta voitte tiedottaa toiminnastanne. Changemakerin kautta pääsette osalliseksi myös Kirkon Ulkomaanavun tietotaidosta ja resursseista.

Mikä on Changemaker-tiimi?

– Changemaker-tiimi on vapaaehtoisten joukko, joka valitaan jäsenkokouksessa. Tiimin tehtävänä on hoitaa mahdollisimman paljon tarvittavaa byrokratiaa, jotta kaikille muille changemakereille säästyy aikaa ja energiaa toiminnan järjestämiseen ja siihen osallistumiseen. Tiimin tehtävä on muun muassa kehittää ja suunnitella valtakunnallista toimintaa, tukea paikallisryhmiä, organisoida valtakunnallisia tapahtumia ja hoitaa yhteyksiä kansallisiin ja kansainvälisiin yhteistyötahoihin.

Onko Changemakerissa ikärajaa?

– Toiminta on ensisijaisesti suunnattu nuorille ja nuorille aikuisille. Changemakerin jäseneksi, toisin sanoen jäsenrekisteriin, voivat liittyä 13-35-vuotiaat.  Toimintaamme voi kuitenkin osallistua myös changementorina. Mukaan verkostoon ovat siis tervetulleita kaikki.

Täytyykö Changemaker toimintaan osallistuvan olla kristitty?

– Vaikka Changemakerin toiminnan motiivi lähtee kristillisestä uskosta ja lähimmäisenrakkaudesta, toiminta on kuitenkin avointa kaikille elämänkatsomuksesta riippumatta. Tärkeintä on yhteinen pyrkimys oikeudenmukaisempaan maailmaan. Mikäli toiminnassa on hengellisiä elementtejä, kuten hartauksia, niihin osallistuminen on vapaaehtoista.

Määrääkö kirkko / Kirkon Ulkomaanapu Changemakerin toiminnasta?

– Changemaker on Kirkon Ulkomaanavun nuorisoverkosto, mutta Changemaker päättää itsenäisesti omasta toiminnastaan ja yhteistyökumppaneistaan. Changemakerissa käytetään demokraattisia päätöskeinoja päättäessämme toiminnastamme. Changemaker voi osallistua Kirkon Ulkomaanavun kampanjoihin tai päättää olla osallistumatta. Myös kampanjateemat päätetään itse.

Onko Changemaker puoluepoliittisesti sitoutumaton?

– Kyllä on. Meitä yhdistää asia, tavoite ja halu toimia. Verkoston toimintaan ovat tervetulleita kaikki puoluetaustasta tai -taustattomuudesta riippumatta. Yhteistyötä voidaan tehdä eri puolueiden ja niitä lähellä olevien järjestöjen kanssa, mutta emme halua olla yhden puolueen järjestö.

No mutta, mihin Changemakerin toiminta sitten oikein perustuu ja millä periaatteella verkosto toimii?

– Katso lisää tietoa säännöistämme!