Maailman ja Suomen nuoret rauhaa rakentamassa

Uskonnollisten ja perinteisten johtajien rauhanverkosto, Kirkon Ulkomaanapu ja Changemaker järjestivät keskustelutilaisuuden nuorten roolista ja keinoista ehkäistä väkivaltaista ekstremismiä Suomessa ja maailmalla keskiviikkona 6.3.2019. Tilaisuus järjestettiin Helsingissä kokoontuneen Nuoret, rauha ja turvallisuus –symposiumin yhteydessä, joka oli ensimmäinen kansainvälinen symposium koskien nuorten osallisuutta rauhan prosesseissa. Tilaisuus pyrki tarjoamaan rauhasta ja turvallisuudesta kiinnostuneille nuorille mahdollisuuden vaihtaa ja jakaa kokemuksia väkivaltaisen extremismin ehkäisystä Suomessa, Nigeriassa ja Irlannissa.

Tapahtuman aloitti tutkija Graeme Simpson puheenvuorolla tutkimusprojektistaan, jonka keskiössä ovat nuoret ja nuorten johtamat organisaatiot eri puolilla maailmaa. Tutkimus pyrkii dokumentoimaan ja ymmärtämään nuorten naisten ja miesten merkitystä positiivisina toimijoina rauhan rakentamisessa ja konfliktien ehkäisyssä. Simpsonin jälkeen lavalle astui Tarja Mankkinen Suomen sisäministeriöstä. Mankkinen painotti puheenvuorossaan agendan universaalia luonnetta. Väkivaltainen extremismi ei noudata kansallisia rajoja. Se on kansainvälinen haaste, jonka vaikutukset ovat havaittavissa Suomessakin.

Tapahtuman keskeisin anti oli nuorten rauhanrakentajien paneeli, jota moderoi Joel Linnainmäki Allianssista. Keskustelussa olivat mukana Ramatu Jaji Nigeriasta Neem-organisaatiosta, Claire-Louise Turner Pohjois-Irlannista Beyond Skin-järjestöstä ja Yassine Yousfi Suomesta Turun Nuorten Muslimien Foorumista. Kaikki puhujat korostivat nuorten, kansalaisyhteiskunnan ja viranomaisten yhteistyön merkitystä taistelussa marginalisaatiota ja syrjäytymistä sekä niiden seurauksia vastaan. Paneelia seurasi illan viimeinen puheenvuoro, jonka piti Saija Nurminen Ulkoministeriöstä. Hän puhui siviileihin, erityisesti nuoriin kohdistuvista sota- ja ihmisoikeusrikkomuksista. Nurminen vetosi kuulijoihin korostamalla, kuinka tärkeää olisi saada edellä mainittuihin tekoihin syyllistyneet vastuuseen teoistaan.

On tärkeää haastaa vallitsevia narratiiveja ja stereotypioita, jotka esittävät nuoret miehet väkivallan tekijöinä ja nuoret naiset sen uhreina. Nuorten luovuudesta, sinnikkyydestä ja neuvokkuudesta on apua rauhan rakennuksessa ja konfliktien ehkäisyssä, mikäli heidän tarjoamaa tietotaitoa vain oivalletaan hyödyntää.