Metsä-Botnia -vierailu Ulkoministeriössä

Changemaker vastaa paikallisten avuntarpeeseen Metsä-Botnia -kysymyksessä

Changemaker osoitti jälleen aktiivisuutensa tarttumalla ajankohtaiseen kysymykseen suomalaisen Metsä-Botnia -yhtiön toimista Argentiinan ja Uruguayn rajalla. Toiminnallaan verkosto halusi herättää keskustelua yhtiön ajaman sellutehtaan rakentamishankkeen eettisyydestä sekä seurauksista kokonaisvaltaisesti.

Tempauksen kipinä saatiin alkujaan Atlantin takaa – Kirkkojen maailmanneuvoston yleiskokouksessa Brasilian Porto Alegressa helmikuussa 2006. Changemakerin delegaatio sai tällöin avunpyynnön paikallisilta kokouksen osanottajilta. “He pyysivät, että ottaisimme asian esille Suomessa ja toimisimme reilujen toimintatapojen puolesta sellutehtaan rakentamiseen liittyvissä kysymyksissä. Halusimme ilman muuta reagoida tähän”, kertoo Changemakerin aktiivi Laura Riuttanen.

Suomessa asiaa rupesi pohtimaan ryhmä Changemakerin aktiiveja. Ristiriitainen informaatio paikallisten asenteista sellutehtaan rakennushankkeeseen kahden valtion rajalla herätti eniten kummastusta. Changemaker halusikin varmistaa, että paikallisia oli kuultu riittävästi ja hankkeen ympäristö- ja sosiaalivaikutuksista on kerrottu kaikille avoimesti. Eukalyptuspuun tehoviljely ja turismialueelle tuleva tehdasympäristö saattavat haitata merkittävästi paikallisten elinolosuhteita.

Verkoston aktiivit päättivät ottaa kynän käteen – ja kirjoittaa kirjeen suoraan Metsä-Botnialle sekä ulkomaankauppa- ja kehitysministerille Paula Lehtomäelle, joka oli lähdössä vierailulle Etelä-Amerikkaan vienninedistämismatkalle. Changemaker vetosi ministeriin, että tämä puhuisi matkallaan yritysten globaalin yhteiskuntavastuun puolesta ja korostaisi, että Suomi ei valtiona tue eettisesti kiistanalaista yritystoimintaa. Pian järjestyi myös tapaaminen Lehtomäen avustajan kanssa Ulkoministeriössä.

Tämä oli Changemakerille ilouutinen. “Uskon, että ministeri Lehtomäki oli otettu nuorten aktiivisuudesta. Kirje on varmasti vaikuttanut siihen, miten hän ministerinä arvostaa kansalaisjärjestöjä yhtenä sidosryhmistään”, toteaa verkoston aktivisti Hermanni Riikonen. Hän kuvaa vierailua jännittäväksi ja mieleenpainuvaksi. Botnian kysymyksestä ja Suomen roolista valtiona maailmanlaajuisen yhteiskuntavastuun puolestapuhujana keskusteltiin “avoimin mielin ja yhteisessä pöydässä”.

Vapaaehtoiselle aktiiville vierailu antoi todellista vaikuttamisen tunnetta. “Jäi hyvä mieli. Tunsin, että meitä kuultiin. Valtiovalta tuntui vierailun jälkeen läheisemmältä ja luottamus demokratiaan vahvistui. Tempauksen kautta sain myös tuntumaa lobbaukseen”, kuvaa Riikonen edelleen.

Entä mitä tempaus merkitsi Changemakerille? Se antoi ehdottomasti potkua tulevaan. “Pienellä vaivalla saimme tuotua paikallisten suuren huolen päättäjien korviin. Mielestäni se on juuri sitä, miksi Suomen Changemaker on olemassa”, kertoo Riikonen iloiten.

Lue lisää vierailun teemasta.