Kuukauden changemaker 12/2010

Tällä palstalla esitellään kuukausittain joku eri puolilla Suomea asuvista ja eri tavoin Changemakerin toiminnassa mukana olevista vapaaehtoisista.

TuomoKuka olet?
– Kanteleen Tuomo Kuopiosta. Kuopion paikallisryhmän sekä ympäristöryhmän yhteyshenkilö.

Millä viidellä sanalla kuvailisit itseäsi?
– Muutosta kaipaava, pirteähenkisesti puuhasteleva unelmoija

Miksi olet changemaker?
– Teini-iän punk aatteet elävät vahvana kaikissa muistoissa. Pikaruokaravintoloiden ikkunoita en enää unelmoi kivittäväni, mutta jotain muutosta länsimaisen ihmisen vastuuntuntoon tulisi saada. Changemaker tarjoaa hyvän mahdollisuuden olla itse luomassa ja kehittämässä toimintaa. Koska verkosto on jäsentensä näköinen ja oloinen, on Changemakerissa mukavan kotoisa tunnelma.

Olet aktiivisesti mukana paikallisryhmässä. Mikä ryhmässänne on parasta?
– Helposti liikuteltava koko on ehdottomasti yksi parhaita puolia. Pienellä iskujoukolla on helppo tehdä erinäisiä proggigsia. Kommunikointi on helppoa kun kaikki ryhmän jäsenet on parin puhelinsoiton päässä.

Toimit myös ympäristöryhmässä. Miksi?
– Ympäristökysymykset tulee mielestäni pitää ihmisten mielissä. Vaikka oma tietämykseni on vajavaista, koen kuitenkin tärkeäksi olla oppimassa lisää ympäristökysymyksistä ja ihmisen luomista ongelmista. Ympäristökysymykset näyttelevät yhtä osaa maailman eriarvoistumisessa, ja haluan olla mukava pitämässä näitä kysymyksiä esillä. Toisekseen, kun lukee arvioita ilmastonmuutoksen tilasta tai uutisia ympäristökatastrofeista, on helppo kuvitella elävänsä sci-fi elokuvaa todeksi. Elokuva kontekstissa ympäristöryhmä on tavallaan yksi maailman pelastumista ajavista tahoista. Kukapa ei haluaisi olla elokuvasankari…

Paras muistosi tai kokemuksesi Changemakerissa?
– Mahdollisuuksien torit on kivoja myös Kuopiossa. Myös paikallistasolla muiden järjestöjen kohtaaminen on tärkeää. Järjestörajojen yli tehtävä työ ja voimien yhdistäminen on tärkeää etenkin täällä kehä kolmosen ulkopuolella. Yhden maailman puolestahan tässä taistellaan, vaikka eri painotukset toimijoilla onkin.

Tällä hetkellä kivointa on…
– Talvi ja pakkanen on mukavaa. Kovasti odottelen että saisi jo kaivaa retkiluistimet säilöstään ja lähteä Kallaveden jäälle viilettämään.

Tällä hetkellä tylsintä on…
– Viime kuukausien mediakohu erilaisista mielipiteistä on nostanut mieleen myös sen että ollaanko Suomessa valmiita vaatimaan rakenteellisten epäoikeudenmukaisuuksien oikaisua. Näyttää kovasti siltä että suvaitsevaisuuskin on lapsen kengissä ja ihmisten katsantokanta tuntuu olevan kovin kapea. Toisaalta hyväähän tässä on se, että työ ei lopu kesken, ja Changemaker voi tätäkin tehtävää hoitaa omalla toiminnallaan.

Jos voisit olla päivän ajan kuka tahansa julkisuuden henkilö, kuka olisit ja miksi?
– Hankala miettiä julkisuuden henkilöksi muuttumista. Mutta jos saisi muuttaa itsensä hetkeksi vaikka ympäristöpakolaiseksi tai guatemalalaiseksi pienviljelijäksi, voisi maailmanparannukseenkin löytyä uudella tavalla perspektiiviä.

Joulu lähestyy. Mitä odotat tai toivot?
– Eikö se ole aiheellista toivoa ihmisille hyvää oloa. Niin lähellä kuin kaukana.

Terveisesi muille changemakereille
– Jospa koitetaan joulun seutuun levähtää, niin jaksetaan taas uusin voimin ensi vuoteen. Tulevan kevään Velka-kampanjointi ja muiden teemaryhmien pohjatyö vaativat varmasti ponnisteluja monelta maailmanmuuttajalta.