Kuukauden changemaker 4/2011

Tällä palstalla esitellään kuukausittain joku eri puolilla Suomea asuvista ja eri tavoin Changemakerin toiminnassa mukana olevista vapaaehtoisista.

JarkkoKuka olet?
– Olen Jarkko Lievonen, 24 -vuotias opiskelija Joensuusta. Pääaineinani opiskelen sosiologiaa ja teologiaa. Kotoisin olen Kajaanista, jonne sydämeni halajaa takaisin opintojen päätyttyä.

Mitä vietät vapaa-aikaasi?
– Vapaa-aika on yliopisto-opiskelijalle suhteellinen käsite. Mutta silloin kun en opiskele (hyvin usein) aikani kuluu liikkuessa, lukiessa, tammikuussa hankkimaani kamariharmonia ”soitellessa” tai kaupungilla kahvitellessa.

Millä viidellä sanalla kuvailisit itseäsi?
– Huumorintajuinen. Sovitteleva. Itsekriittinen. Ihmettelijä. Esteetikko.

Miksi olet changemaker?
– Changemakeriksi päädyin vierailtuani Parkanon viikonlopussa kevättalvella 2007. Verkoston toiminta ja siinä mukana olevat ihmiset tekivät minuun suuren vaikutuksen.

Miten olet osallistunut verkoston toimintaan?
– Osallistuttuani Parkanon viikonloppuun päätimme perustaa Joensuuhun paikallisryhmän, jonka yhteyshenkilönä olen sittemin yhden kauden toiminut. Vuonna 2009 olin mukana tiimissä paikallisryhmävastaavana kevätkauden. Rauhatyöryhmän toiminnassa on tullut myöskin puuhasteltua ja uutena juttuna verkostomme oman lehden toimituskuntatyöskentely on kiinnostanut.

Kenelle suosittelisit Changemakeria ja miksi?
– Changemakeria suosittelen kaikille heille, jotka haluavat olla yhdessä rakentamassa parempaa huomista.

Paras muistosi tai kokemuksesi Changemakerissa?
– Jokainen cm-viikonloppu on ollut mieleenpainuvat. Erityisen hieno kokemus oli changemaker -vaellus Lieksan Patvinsuolle elokuussa 2008 sekä matka Norjan Changemakerin SNU:hun syksyllä 2008.

Kenet päättäjän haluaisit tavata ja miksi?
– Ehkä päättäjien sijasta haluaisin tavata jonkun tunnetun vaikuttajan tai ihmisoikeusaktivistin. Tällaisia henkilöitä voisivat olla esimerkiksi Nelson Mandela tai Desmond Tutu.

Menovinkkisi toukokuulle?
– Toukokuun 14. päivä kannattaa ehdottomasti tulla Joensuuhun, sillä silloin täällä järjestetään Mahdollisuuksien tori, jonne mekin olemme menossa 🙂 Kannattaa vierailla myös muiden paikkakuntien toreilla sekä Helsingissä järjestettävissä Maailma kylässä -festivaaleilla 28.-29.5.

Heitä haaste muille muutoksentekijöille
– Kesä tulee ja luonto alkaa vihertää. Nyt on korkea aika tehdä kylvöksiä ikkunalaudalle. Jos sinulla ei ole tilaa voit kokeilla erilaisia yrttejä tai mausteita, mutta esimerkiksi parvekkeella mahtuu jo oivallisesti kasvattamaan tomaatteja – ja tulee hyvää lähiruokaa!