Valokeilassa vapaaehtoinen 6/2013

Tällä palstalla esitellään kuukausittain joku eri puolilla Suomea asuvista ja eri tavoin Changemakerin toiminnassa mukana olevista vapaaehtoisista.

Anna-MariaKuka olet?
Olen Anna-Maria Timonen, 29-vuotias maailmanmuuttaja. Koulutukseltani olen kasvatustieteilijä sekä teologi.

Millä viidellä sanalla kuvailisit itseäsi?
Olen energinen, reipas, myötätuntoinen, nauravainen ja määrätietoinen.

Miten vietät vapaa-aikasi?
Vapaa-aikani kuluu urheilun ja järjestötoiminnan merkeissä. Rakastan zumbaa, piloxingia, lihaskuntoharjoittelua sekä toimimista ihmisoikeuksien ja globaalin oikeudenmukaisuuden puolesta.

Miten olet tullut mukaan Changemakeriin?
Kuulin aikoinaan Changemakerista yliopistolla, varmaankin jonkun sähköpostilistan kautta ja menin paikallisryhmän teemailtaan. Kipinä syttyi siellä, vaikka en ollutkaan mikään aktiivi ennen kuin vasta sitten myöhemmin valtakunnallisella tasolla toimiessani tiimissä kolmen vuoden ajan.

Miksi olet changemaker?
Olen changemaker, koska haluan intohimoisesti ja kovalla tarmolla tehdä maailmasta oikeudenmukaisemman paikan riippumatta henkilön sukupuolesta, kansallisuudesta, seksuaalisesta suuntautumisesta tai mistään muustakaan tekijästä. Uskon siihen, että jokainen ihminen on arvokas ja näin ollen ansaitsee arvokkaan elämän. Arvokkaaseen elämään ei kuulu sorto, väkivalta, alistettuna oleminen eikä epäoikeudenmukaisuus ja epätasa-arvo. Uskon siihen, että maailma paranee askel askeleelta, kun hyökätään kohti epäoikeudenmukaisuutta ylläpitäviä rakenteita. Niitä maailmassa on niin paljon, että työt eivät lopu kesken.

Paras kokemuksesi tai muistosi Changemakerissa?
Paras muisto Changemakerista liittyy siihen mielettömään upeaan yhteishenkeen, mitä Changemaker on parhaimmillaan tarjonnut saman tyyppisten asioiden vuoksi taisteleville. Taistelijat tarvitsevat myös huumoria jaksaakseen jatkaa raskasta ja samalla niin palkitsevaa työtä. Työ ihmisoikeuksien parissa on upeaa, vaikka välillä turhauttaa se, että asiat muuttuvat niin hitaasti. Hyvä porukka on estänyt sen, että en ole päässyt täysin kyynistymään matkan varrella.

Kenelle suosittelisit verkostoa?
Suosittelen verkostoa niille ihmisille, jotka uskovat siihen, että maailman tilaan voi saada muutoksia aikaan. Verkostossa tarvitaan uutta energiaa ja uusia tuulia. Verkostomme on hyvin dynaaminen ja siksi tarvitaan luovuutta, iloista mieltä sekä positiivista elämänasennetta. Uuden jäsenen tukena on innostunut porukka, joka odottaa innolla saavansa jakaa jotakin omasta asiantuntemuksestaan.

Jos saisit olla päivän ajan kuka tahansa, kuka olisit ja miksi?
Olisin varmaankin YK:n pääsihteeri. YK:n pääsihteerillä on paljon valtaa ja hänen työkentällään on paljon sellaisia asioita, mitkä kaipaisivat isoa muutosta. Suurvaltojen rooli on liian korostunut edelleen, vaikka oikeasti tarvittaisiin nöyrää asennetta yhteisten, maailmanlaajuisten ongelmien ratkaisemisessa. Haluaisin kasvattaa päättäjiä tulemaan nöyremmiksi ja edistämään oikeasti sitä, mitä tämä maailma oikeasti nyt tarvitsee eli rauhaa, oikeudenmukaisuutta, tasa-arvoa sekä ympäristön hyvinvoinnin edistämistä.

Terveisesi muille changemakereille.
Uskokaa unelmiin. Jos ei ole unelmia, niin ei voi olla myöskään toivoa paremmasta. Unelmien puolesta on oltava valmis työskentelemään ahkerasti. Toivon muille changemakereille palavaa intoa ja luovuutta yhä moninaisempien maailman ongelmien äärellä. Yhdessä voimme tehdä paljon hyvää.