Kuukauden changemaker 9/2010

Tällä palstalla esitellään kuukausittain joku eri puolilla Suomea asuvista ja eri tavoin Changemakerin toiminnassa mukana olevista vapaaehtoisista.

AleksiKuka olet?
– Aleksi Räsänen, Tiimin velkakampanjavastaava

Millä viidellä sanalla kuvailisit itseäsi?
– 26-vuotias jyväskyläläinen apurahatutkija ja cm-aktiivi

Miksi olet changemaker?
– Tajusin, ettei oma maailmantuska hellitä, ellen ryhdy itse toimimaan. Olen siis mukana, koska haluan vaikuttaa ja toimia oikeudenmukaisemman maailman puolesta enkä ainoastaan pohtia, millainen se voisi olla.

Millä tavoin olet osallistunut verkoston toimintaan?
– Olen ollut mukana Jyväskylän paikallisryhmässä muutaman vuoden. Tiimissä olen toiminut tämän vuoden.

Olet velkakampanjavastaava. Mikä sai sinut kiinnostumaan tästä teemasta?
– Tein yhteiskuntapolitiikan graduani Maailmanpankin ja IMF:n köyhyyspolitiikasta. Kehitysmaiden velkaongelma on yksi keskeinen tekijä, miksi näillä instituutioilla on nykyisin niin paljon valtaa. Sain siis keskeiset tiedot aihealueeseen. Gradun valmistumisen jälkeen minua pyydettiin lobbaamaan velkakampanjointia cm:ssa. Kiinnostus on oikeastaan herännyt vasta, kun olen päässyt perehtymään teemaan paremmin ja kansalaisjärjestöjen toimintaan.

Miksi kannattaa lähteä mukaan teemaryhmätoimintaan?
– Teemaryhmät ovat mielestäni ehdottomasti paras paikka olla mukana cm:n vaikuttamistoiminnassa, joka on ja jonka pitää olla verkoston toiminnan ydin. Teemaryhmissä pääsee vaikuttamaan tärkeisiin asioihin. Lisäksi oma asiantuntemus aihealueista kasvaa ja muutenkin pääsee opettelemaan kiinnostavia asioita ja taitoja.

Paras muistosi tai kokemuksesi Changemakerissa?
– Mitään yksittäistä parasta muistoa minulla ei ole. Yleisesti parasta on ollut nähdä ja kokea changemakereiden into, ilo ja uskallus toimia.

Mitä muuta teet vapaa-ajallasi?
– Mielestäni kaikki aika on vapaata: saamme järjestää ajankäyttömme miten tahdomme. Teen tutkimustyötä yliopistolla, vietän aikaa kotona ja ulkona.

Mitä odotat syksyltä?
– Kauniita syyskelejä ja ennen kaikkea, että saisimme velkakampanjan hyvin suunniteltua, jotta kampanjointi lähtisi mainiosti käyntiin heti ensi vuoden alussa.

Kenet päättäjän haluaisit tavata ja miksi?
– Velkakampanjan suhteen keskeisin päättäjä lienee ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen. Eli hänet.

Terveisesi muille changemakereille?
– Velkaryhmässä ja muissa teemaryhmissä kaivataan paljon erilaisia toimijoita. Kaikenlaiset taidot ovat tarpeen ja taitoja voi myös rauhassa opetella. Tervetuloa mukaan toimintaan!