Valokeilassa uusi puheenjohtaja 2017: Matias Uusisilta

Matias ja kokouskoira Changemakerin kampanjapalaverissa.

Tänä vuonna Changemakeria puheenjohtaa Matias Uusisilta. Kerro itsestäsi? Kuka olet?

Olen 24-vuotias sosionomi ja kirkon nuorisotyönohjaaja. Työskentelen Tapiolan seurakunnan erityisnuorisotyönohjaajana ja vapaa-ajallani harrastan lukemista ja haaveilua. Asun tällä hetkellä Espoossa, mutta haaveilen muuttavani joskus vielä jonnekin pienemmälle paikkakunnalle tai ulkomaille.

Milloin kuulit Changemakerista ensimmäisen kerran? Miten tulit mukaan verkoston toimintaan?

Kuulin Changemakeristä ensimmäisen kerran aloitettuani opiskelut ammattikorkeakoulussa. Pidin järjestöä heti kiinnostavana ja tahdoin mukaan toimintaan, mutta olin kuitenkin hyvin pitkään ”rivijäsenenä” Changemakerin sähköpostilistoilla sekä Facebook-ryhmissä. Lopulta otin itseäni niskasta kiinni ja ilmoittauduin mukaan Changemakerin koulutusviikonloppuun Ouluun. Sain sieltä hyviä ystäviä ja innostuin toiminnasta niin paljon, että päädyin tänä vuonna tiimiin puheenjohtajaksi.

Mikä järjestötyössä sinua kiinnostaa?

Olen ihan pienestä pitäen kokenut jonkinlaista maailmantuskaa ilmastonmuutoksen ja maailman vääryyksien edessä. Melko pitkälle nuoruuteeni asti luulin, että voin vaikuttaa näihin asioihin vain omilla valinnoillani. Mutta lähdettyäni mukaan Changemakerin toimintaan, sain huomata, että maailman vääryyksiin voi vaikuttaa myös aktivismilla ja kampanjoimalla. Ainoa, mikä minua harmittaa on se, että en lähtenyt aiemmin toimintaan mukaan, vaan olin pitkään melko voimaton oman maailmantuskani kanssa. Enkä usko olevani ainut nuori, joka on käynyt sen vaiheen läpi elämässään. Siksi toivon, että nuoret voisivat entistä helpommin löytää tiensä järjestötoimintaan.

Mikä puheenjohtajuudessa on ollut tähän mennessä mukavinta?

Se, että on saanut kokonaisvaltaisemman kuvan Changemakerin toiminnasta kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Ja tietysti se, että on saanut tutustua paremmin Changemakerin tiimiläisiin ja työntekijöihin ja kokea, että tällä porukalla on hyvä muuttaa maailmaa. Tiimin kokousten puheenjohtaminen ja vastuun kantaminen Changemakerin toiminnasta ja erityisesti tämän vuoden pääkampanjasta, ovat olleet erittäin kasvattavia kokemuksia, sillä en ole aikaisemmin ollut puheenjohtajana missään järjestössä tai yhdistyksessä, vaikka hallituksen jäsenenä olen toki ollut useammassakin.

Mitä haluaisit saada tänä vuonna aikaan Changemakerissa? Miltä toivoisit Changemakerin näyttävän vuoden päästä?

Toivon, että Changemaker voisi olla entistä vaikuttavampi ja näkyvämpi toimija. Minulla on kovat odotukset tämän vuoden pääkampanjastamme, joka keskittyy pakolaisuuteen ja turvapaikanhakijoiden oikeuksiin. Toki toivon myös, että Changemakerin aktiivisten jäsenten määrä kasvaa tämän vuoden aikana ja uudet jäsenet voivat kokea pääsevänsä helposti mukaan toimintaan. Uskon, että vuoden päästä Changemaker on entistä tunnetumpi, vaikuttavampi ja monipuolisempi nuorisojärjestö.

Mikä on mielestäsi tärkeintä verkoston toiminnassa?

Se, että nuoret maailmanmuuttajat pääsevät helposti kiinni konkreettisiin tapoihin tehdä muutosta maailmassa. Toivon, että Changemaker voisi tarjota nuorille tavan vaikuttaa yhteiskuntaan ja saada äänensä kuuluviin. Lisäksi Changemakerin toiminnassa on hyvä tekemisen fiilis, joka saa hymyn huulille, vaikka teemamme ovatkin aina vakavia.

Terveisesi verkoston jäsenille?

Jos olet samanlainen rivijäsen kuin minä, joka vuodesta toiseen vain lukee sähköpostilistan viestejä ja miettii, että uskaltaako lähteä toimintaan mukaan tai ilmoittautua koulutusviikonloppuun, niin lähde vaan! Minäkään en ensimmäisessä koulutusviikonlopussani tuntenut ketään muita changemakereitä, mutta pääsin nopeasti porukkaan mukaan ja koin sen heti omakseni. Toivon myös, että kenenkään ei tarvitse jäädä yksin murehtimaan maailman vääryyksien edessä, vaan että kaikki voisivat löytää oman tapansa vaikuttaa. Joillekin se on Changemaker ja joillekin jokin muu. On kuitenkin selvää, että tässä maailmantilanteessa tarvitaan ihmisiä ja nuoria, jotka haluavat vaikuttaa asioihin.