Valokeilassa Globalisti 2017: Saara-Maria Pulkkinen ja Iida Silfverhuth

Globalisti-lehtiä

Changemakerin Globalisti-lehden parissa häärivät tänä vuonna Saara-Maria Pulkkinen ja Iida Silfverhuth.

Kertokaa itsestänne, keitä olette?

Saara-Maria:  Toimin tällä hetkellä Globalistin päätoimittajana. Asun Helsingissä ja teen töikseni toimittajan hommia.

Iida: Olen melko tuore changemakerin jäsen ja toiminut vuoden 2017 Globalistin toimitussihteerinä. Opiskelen Helsingin yliopistossa poliittista historiaa ja olen kiinnostunut globaaleista kysymyksistä.

Miten tulit mukaan Changemakeriin ja miten olet ollut mukana verkoston toiminnassa?

Saara-Maria: Tiesin Changemakerin nimeltä jo opiskellessani Tampereella, mutten koskaan uskaltanut mukaan toimintaan vaan seurasin menoa sivummalta. Sain kuitenkin kuulla, että Globalisti-lehdestä saattaisi löytyä tehtävää, ja päätin hakea mukaan. Vaikka passiivinen asioiden tarkkailu on kivaa, olen kuitenkin huomannut, että parhaiten maailmanmuuttamiseen tutustuu itse tekemällä!

Iida: Tulin Changemakerin toimintaan syksyllä 2016, kun aloitin opiskelut ja etsin yhteisöä, jossa ruotia maailman ongelmia.

Globalistin päätoimittaja Saara-Marialle lehden tekeminen on antanut paljon uusia näkökulmia, innostavia keskusteluja ja uskoa siihen, että maailmaa voi muuttaa.

 

Millainen kokemus Globalisti-lehden tekeminen on ollut? Mikä on ollut mukavinta?

Saara-Maria: Globalistin tekeminen on jännittävää ja ajoittain kaoottistakin, kun liikkuvia osia on paljon ja tekijät – minä mukaanlukien – ovat uusia. Kaikkein parasta on kuitenkin ollut tehdä työtä innostuneiden ja asialleen omistautuneiden ihmisten kanssa. Olen oppinut matkan varrella vaikka mitä.

Iida: Globalistin tekeminen on ollut opettavaista ja hauskaa, vaikka aikataulut ovat venyneet ja paukkuneet. Mukavinta lehdenteossa on ehdottomasti se, että näkee innokkaita kirjoittajia tarttuvan kirjoitustyöhön ja heidän ja toimituskunnan panoksen avulla syntyy oikea, ehyt ja kokonainen lehti. Oikolukuprosessissa olen myös ihaillut monia tulevan lehden teemoja ja tekstejä. Kourallisessa ihmisiä löytyy mahdottomasti tietoa ja taitoa!

Mitä Globalistin tekeminen on sinulle antanut?

Saara-Maria: Paljon uusia näkökulmia, innostavia keskusteluja ja uskoa siihen, että maailmaa voi muuttaa.

Iida: Tulevan lehden jutut ovat mielenkiintoisia, ja olen jo etukäteen lukenut niitä innolla. Koska olen osaltani ollut vastuussa lehden syntymiseen, olen hämmästellyt ja ollut myös kiitollinen kaikista vapaaehtoisista, jotka ovat auttaneet lehden syntymistä.

Kenelle suosittelisit globalistin toimituskunnassa toimista, ja miksi?

Saara-Maria: Suosittelen pestiä jokaiselle, joka tykkää lukea ja kirjoittaa paremmasta maailmasta ja siitä, miten sinne päästään. Innostus, omat ideat ja rohkea tarttuminen työhön ovat plussaa!

Iida: Kuka tahansa, jolla on kiinnostusta Changemakerin käsittelemiin asioihin, on pätevä tulemaan mukaan Globalistin tekoon. Monipuolisuus on avain lehdenteossa: tarvitaan ihmisiä, jotka tietävät erityisesti jostain aiheesta ja osaavat kirjoittaa siitä, toisia, joilla pysyy pilkut ja yksinkertaiset lauseenrakenteet hallussa sekä toisaalta visuaalisesti lahjakkaita, jotka saavat mm. sarjakuvan aikaiseksi. Myös päätoimittajan ja toimitussihteerin pestin on joidenkin täytettävä, koska lankojen käsissäpitäminen on lehdenteossa A ja O.

Toimitussihteeri Iida Silfverhuth on kiitollinen kaikista taitavista vapaaehtoisista, jotka ovat olleet mukana Globalistia tekemässä. Uutta lehteä tehdään taas syksyllä.

 

Jos voisit poistaa yhden epäkohdan maailmasta, mikä se olisi?

Saara-Maria: Moni maailman ongelmista on kytköksissä rahanahneuteen ja voiton maksimointiin. Kaipaan erityisesti ylikansallisilta yrityksiltä vastuullisuutta. Rehellinen verojen maksaminen oikeisiin maihin olisi siinä hyvä alku.

Iida: Välinpitämättömyyden. Oikeastaan kaikki maailman ongelmat voi johtaa siihen, että ihmisiä ei kiinnosta asia tarpeeksi, tai ainakaan sen ratkaisemiseen vaadittavat keinot eivät ole heidän prioriteettilistallaan kovin korkealla.

Terveisesi muille changemakereille.

Saara-Maria: Nobel-voittajatkin ovat joskus olleet ekaluokkalaisia. Maailmaa voi ryhtyä muuttamaan, vaikkei vielä olisikaan siinä ihan ammattilainen.

Iida: Jatkakaa upeaa maailman muuttamista tahoillanne. Syksyllä teemme uutta lehteä, johon kaivataan jo nyt kiinnostuneita, pistä siis Globalisti korvan taakse!