Valokeilassa vapaaehtoinen 10/2014

Rebekka Katko

Tällä palstalla esitellään kuukausittain joku eri puolilla Suomea asuvista ja eri tavoin Changemakerin toiminnassa mukana olevista vapaaehtoisista.

Kuka olet?

Rebekka Katko, 25-vuotias toimittajaopiskelija. Tällä hetkellä vaikutan Jyväskylässä.

Kerro kolme asiaa itsestäsi?

Yläasteella olin kouluni ympäristöagentti. Silloin se oli vähän noloa, jälkikäteen ajateltuna se oli hieno juttu ja on saanut minut kiinnostumaan ympäristöasioista. Parhaat asiat tapahtuvat yllättäen. Siksi olen varmaan hurahtanut improvisaatioteatteriin ja kontakti-improon. En tiedä vieläkään, mikä minusta tulee ”isona”, mutta uskon, että tekemällä mahdollisimman paljon itseä kiinnostavia asioita päätyy lopulta sellaisiin hommiin, mistä pitää.

Miksi olet Changemaker?

Päädyin Changemakeriin vähän vahingossa. Olin tehnyt ihmisoikeusaiheisen draamatyöpajan, jota halusin päästä pitämään jollekin aiheesta kiinnostuneelle ryhmälle. Ystäväni vinkkasi Changemakerista ja pian olinkin vetämässä työpajaa verkoston koulutusviikonlopussa. Siellä tutustuin järjestöön ja mahtaviin ihmisiin ja totesin, että tänne minä kuulun. Nyt olen changemaker, koska haluan muuttaa maailmaa ja mielestäni parhaiten se tapahtuu muiden ihmisten kanssa, joilla on samanlaisia tavoitteita ja halua toimia niiden puolesta.

Paras kokemuksesi tai muistosi Changemakerista?

Parasta oli koulutusviikonloppu Oulussa ja draamapajan pitäminen siellä, kun huomasin, että osallistujat eläytyivät toisten ihmisten asemaan rooleissaan ja saivat intoa toimia oikeudenmukaisemman maailman puolesta.

Kenelle suosittelisit verkostoa ja miksi?

Kaikille nuorille ja nuorille aikuisille, jotka haluavat vaikuttaa maailmanmenoon konkreettisesti yhdessä muiden innokkaiden ihmisten kanssa. Changemaker on helppo tulla mukaan: ei ole pääsymaksua tai muitakaan vaatimuksia. Toimintaan voi osallistua monella tapaa omia taitoja ja kiinnostuksen kohteita hyödyntäen. Voi esimerkiksi lähteä kadulle tai kouluille kampanjoimaan, kirjoittaa tai valokuvata Globalisti-lehteen, järjestää tempauksia omalla paikkakunnalla, perehtyä yhteiskunnallisiin asioihin pintaa syvemmältä teemaryhmissä, osallistua kiinnostaviin koulutuksiin ja tutustua monenlaisiin ihmisiin.

Jos saisit päivän ajan olla kuka tahansa, kuka olisit ja miksi?

Andy Bichlbaum tai Mike Bonanno, jotka ovat perustaneet The Yes Men -aktivistiryhmän. He esiintyvät suurten yhtiöiden edustajina bisneskonferensseissa ja televisiossa ja pitävät muun muassa sellaisia puheita, joita he haluaisivat suurfirmojen edustajien oikeasti pitävän. Heidän vaikuttamisessaan yhdistyy perusteellinen perehtyminen, näytteleminen, kekseliäisyys, huumori ja huomion herättäminen yhteiskunnan epäkohtiin.

Terveisesi muille changemakereille?

Tarmokasta syksyä kaikille nykyisille ja tuleville changemakereille! Tehdään mahdottomasta mahdollista!