Valokeilassa vapaaehtoinen 2/2014

Iida Knaapila Haapajärveltä

Tällä palstalla esitellään kuukausittain joku eri puolilla Suomea asuvista ja eri tavoin Changemakerin toiminnassa mukana olevista vapaaehtoisista.

Kuka olet?

Olen Iida, 17-vuotias lukiolainen Haapajärveltä – sieltä, mistä junat kulkevat kaksi kertaa päivässä ja liikenneruuhka tarkoittaa kolmen traktorin jonoa. Olen rakkaan paikkakuntani paikallisryhmän yhteyshenkilö.

Kerro kolme asiaa itsestäsi.

Rakastan taiteita – niin musiikkia, kirjoittamista ja tanssia – ja siksi välillä kummastuttaa suomalaisten ujous ilmaista itseään. Olen jokapaikanhöylä, ja nautin asioihin vaikuttamisesta. Viime aikoina olen kuitenkin rauhoittanut ja hidastanut tahtiani jättäen muutamia asioita pois. Yksi asia, josta jouduin luopumaan oli Tiimiin kuuluminen. Siitä luopuminen oli vaikea päätös. Taiteiden ja vaikuttamisen lisäksi matkustaminen on intohimoni: Tansania ja afrikkalainen kulttuuri ovat jo sulattaneet sydämeni. Keväällä suuntanani on luokkalaisteni kanssa ”Euroopan sydän”, Bryssel.

Miten tulit mukaan Changemakeriin?

Parantumaton maailmanparannusintoni ohjasi minut nettiin etsimään itselleni sopivaa järjestöä, ja silmieni eteen avautuivat Changemakerin kotisivut. Sivuihin tutustuessani tunsin järjestön olevan minua varten. Muutama ystäväni innostui myös ja saimme paikallisryhmän kasaan. Siitä se ajatus sitten lähti.

Mitä Changemaker-toiminta on sinulle antanut?

Olen saanut hurjasti tietoa itselleni tärkeistä asioista ja löytänyt keinoja vaikuttaa asioihin voivottelun sijaan. Changemaker-viikonlopussa olen tutustunut ihaniin ihmisiin ja saanut mukavia muistoja. Odotan innolla seuraavaa tapahtumaa/koulutusta!

Milloin tunsit muuttaneesi maailmaa?

Tunnen saavani maailmasta pikkuriikkisen paremman paikan saadessani toisen hymyilemään ja paremmalle mielelle. Pieni hymy tai kehu voi pelastaa tutun tai tuntemattoman päivän.

Jos voisit poistaa yhden epäkohdan maailmasta, mikä se olisi ja miksi?

Toivoisin kaikkien lapsien sukupuolesta tai varallisuudesta riippumatta pääsevän kouluun. Koulutuksen avulla useat asiat paranevat yhtä aikaa: ihmisten tietoisuus ja suvaitsevaisuus lisääntyy ja työllistyminen parempiin ammatteihin on mahdollista lukutaidon ansiosta. Tasa-arvo kehittyy etenkin naisten koulutuksella.

Terveiset muille changemakereille?

Maailmaa ei pysty muuttamaan yksin kertaheitolla, mutta yhdessä pieni askel kerrallaan se on mahdollista. Muistakaa, että maailman muuttaminen alkaa paikallistasolla ja läheisten ihmisten välittämisestä. Ihanaa kevään odotusta kaikille!

 

Seuraava Changemaker-viikonloppu järjestetään 11.-13.4.2014 Oulussa. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan täältä!