Valokeilassa vapaaehtoinen 8/2016: Sanna Orava

Tällä palstalla esitellään kuukausittain yksi eri puolilla Suomea asuvista ja eri tavoin Changemakerin toiminnassa mukana olevista vapaaehtoisista.

Kuka olet?

Olen Sanna Orava, pohjoismaiseen yhteistyöhön sekä turvallisuuspolitiikkaan erikoistunut valtiotieteiden maisteri Helsingin yliopistosta. Viimeiset kolme vuotta on kulunut Suomen ja Norjan kahdenvälisiä suhteita edistämässä Oslon suurlähetystössä. Tänä syksynä palaan Helsinkiin, jossa jatkan pohjoismaisen yhteistyön parissa puolustusministeriössä.

Miten vietät vapaa-aikaasi?

Vapaa-aikani kuluu vapaaehtoistyössä mm. Punaisen Ristin toiminnassa, joka tähtää erityisesti maahanmuuttajanaisten tukemiseen. Changemakerin lisäksi olen mukana tekemässä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan keskittyvässä The Ulkopolitist -verkkolehdessä. Matkustan myös mielelläni kielikurssien, joogan ja orastavan surffausharrastuksen perässä.

Miten tulit mukaan Changemakeriin?

Changemaker löytyi sattumalta ystävän Facebook-ilmoituksen kautta. Kevään teemanumero käsitteli asuinmaani Norjan kannalta keskeisiä merellisiä teemoja, joten päätin tarjoutua mukaan.

Lehti on ollut suht matalan kynnyksen mahdollisuus kirjoittaa itselle tärkeistä aiheista, ja sitä kautta on saanut myös rohkaisevaa ja kehittävää palautetta omista teksteistään. Osallistumista ei estä kaukomailla oleskelu, vaan toimituksen kokouksiin on päässyt mukaan Skypen kautta. Mukaan vaan, etenkin opiskelijat ja vastavalmistuneet!

Jos voisit poistaa yhden epäkohdan maailmasta, mikä se olisi ja miksi?

Tää on vaikea kysymys. Poistaisin varmastikin sodat ja muut väkivaltaiset konfliktit, sillä niistä kärsivät vakavasti niin yhteiskunnat, yksilöt kuin myös ympäristö.

Milloin tunsit muuttaneesi maailmaa?

Vielä vaikeampi kysymys! Tietenkin työni puolesta joka päivä muutan maailmaa, kun edistän valtioiden välistä yhteistyötä hyvien päämäärien saavuttamiseksi. Heh, heh. Kriittisen tiedon välittäminen esim. toimittajan roolissa on myös yksi keino vaikuttaa.

Terveisesi muille changemakereille.

Helpointa ja ehkä tärkeintä on tietenkin haastaa jatkuvasti myös niitä omia käsityksiä ja maailmankuvaa. Tähän auttaa utelias ja välittävä asenne uusiin asioihin ja toisiin ihmisiin, mitä uskon kaikilla changemakereillä olevan!