Olika sätt att påverka för en hållbarare värld hemifrån
Pinja Sipari skrev 12.3.2020 i sin blogg Toivoa ja toimintaa (Hopp och Handlingar), hur man hemifrån kan verka för en hållbarare värld. Här är några bästa tipsen.
1. Gilla, dela och kommentera
Till exempel Facebook fungerar så, att det som får mera positiva reaktioner, (tumme upp, hjärta), kommentarer och delningar syns mera. Om du ser en grej om t.ex. klimatkrisen som du tycker att är bra kan du hjälpa ge den synlighet genom att gilla, dela och kommentera.
2. Diskutera
Sociala media fungerar som diskussionsforum nuförtiden. Speciellt på Twitter kan du diskutera med både ministrar, riksdagsledamöter, företagsledare, forskare, aktivister och journalister. Det är också effektivt att diskutera med familj och vänner.
Kom ihåg att gnäll och härjande sällan leder till förändring. Håll dig lugn och vänlig, och argumentera för dina åsikter så gott du kan.
Bli inte provocerad fast någon skulle försöka provocera dig, och ta inte till personangrepp. En tumregel är att inte säga på sociala media sådan du inte skulle säga annars.
3. Sprid information
Välj en nyhet, forskningsartikel eller video om klimatkrisen och dela den via något av dina sociala media konton (eller per e-post till dina vänner). Delandet blir mycket mera intressant om du skriver varför du anser att det du delar är viktigt eller intressant. Du kan även skriva en kort beskrivning av huvudpoängerna, och då kan någon begrunda dem utan att läsa hela texten eller kolla hela videon.
Före du delar informationen lönar det sig att kolla att det är från en källa du kan lita på, och inte innehåller lögner eller vidskepelse.
4. Skriv på namninsamlingar
På nätet är det lätt att samla namn i en namninsamling. Namninsamlingen är ett sätt att visa att någon viktig sak har brett stöd. Sök fram namninsamlingar på organisationers sidor. Du kan prova t.ex. Changemaker, Greenpeace Finland, Finnwatch, Suomen luonnonsuojeluliitto, Natur och Miljö och Amnesty.
5. Gör en skylt och demonstrera digitalt
Skolungdomar har demonstrerat varje fredag för bättre klimatpolitik och en hållbar framtid i några år. Du kan delta genom att skriva din egen skylt, det räcker med ett vanligt papper och en tillräckligt tjock penna. Sedan tar du en bild av dig själv med skylten och sätter den på sociala media med hashtaggen #ClimateStrikeOnline
6. Gör en legodemonstration
Ett roligt sätt att påverka är att bygga en demonstration av legotyper eller mjukisdjur. Då kan du pyssla små skyltar åt typerna och skriva olika meddelanden i olika skyltar. Ta sedan en bild av demonstrationen och sätt på nätet med teksten #ClimateStrikeOnline #skolstrejkförklimatet och #ilmastolakko
7. Skriv till en beslutsfattare
Många beslutsfattare både i politiken och vid företag hör gärna från människor vad de önskar. Riksdagsledamöternas och ministrarnas kontaktuppgifter hittar du på riksdagens sidor. Var saklig i din argumentation, samtidigt som du skall säga hur det är och hur du känner dig.
8. Gör en meme
Memes kan man göra snabbt, och om den är bra kan den få stor spridning på some. Vad funderar du på kring klimatkrisen, vad iriterar dig eller vad inspirierar dig just nu? Säg det med en meme.
Så här gör du en meme: Skriv i Google orden meme generator och sök dig till någon av de sidorna som kommer up. www.imgflip.com fungerar bra. Välj en passlig bild som botten och skriv en text i rutorna. Dela den färdiga memen till vänner och i skolan eller på jobbet.