Velan vangit

Changemaker kampanjoi oikeudenmukaisemman maailman puolesta

Changemakerin vuoden 2011 pääkampanja keskittyi kehitysmaiden epäoikeutettuihin velkoihin ja erityisesti Costa Rican sairaalalaitetapaukseen, niin sanottuun Proyecto Finlandiaan.

Kehitysmaiden velkakriisin taustalla ovat teollisuusmaiden vastuuttomasti myöntämät lainat, joilla on rahoitettu muun muassa epäonnistuneita ja huonosti suunniteltuja kehityshankkeita sekä poliittisen eliitin ylellistä elämää. Lainat eivät ole hyödyttäneet lainan ottaneen maan asukkaita, jotka ovat joutuneet epäoikeutetun velan maksajiksi. Monen valtion velkojen hoitoon käyttämät varat ovat suuremmat kuin sen teollisuusmailta saamat kehitysyhteistyövarat.

Velan vangit -kampanja 2011Suomi tuki sairaalalaitevientiä Costa Ricaan vuosina 2001-2003 kehitysyhteistyövaroista maksettavalla korkotukiluotolla. Niin kutsuttu Proyecto Finlandia -tapaus kyseenalaistettiin etukäteisselvityksissä ja jälkikäteen sairaalalaitteet osoittautuivat ylihintaisiksi sekä tarpeettomiksi. Tekemistään virheistä huolimatta Suomi on sysännyt vastuun epäonnistumisesta Costa Ricalle.

Velan vangit -kampanjallaan Changemaker vaati, että Suomi myöntää vastuunsa Costa Rican tapauksessa ja mitätöi sen seurauksena syntyneen epäoikeutetun velan.

Velan vangit -kampanja käynnistyi 5.3.2011 Helsingissä järjestetyllä iloisella tempauksella, jossa raidallisiin vankihaalareihin pukeutuneet vapaaehtoiset julistivat laulun, pantomiimin ja puheiden kautta, että Suomi voi vapauttaa velan vangit. Aurinkoisessa säässä toteutettu tempaus herätti ohikulkijoiden huomiota ja monet pysähtyivätkin kyselemään, mistä oikein on kyse, sekä allekirjoittamaan kampanjavetoomuksen. Huhtikuussa kampanja jalkautui Savoon, kun bussilastillinen Changemakereita päätti Rautavaaralla vietetyn valtakunnallisen koulutusviikonlopun näyttävään tempaukseen Kuopion torilla.

Velan vangit -kampanjan kesäkiertueellaKevään aikana kampanjaa ja kehitysmaiden velkaongelmaa tehtiin tunnetuksi myös eduskuntavaaliehdokkaille, joilta pyydettiin velka-aiheisia kirjoituksia kampanjan blogiin. Vaalien jälkeen vastavalittuja kansanedustajia tavattiin Kepan järjestämässä Massaglobbauksessa, missä Velan vangit pääsivät kertomaan kampanjasta ja esittämään kampanjalauluja myös tapahtumalavalle.

Vankihaalarit matkasivat vuoden mittaan jatkuvasti ympäri Suomea paikallisryhmien omissa tempauksissa ja erilaisissa tapahtumissa. Kesäkiertueella Velan vangit vieraili mm. Suomen Sosiaalifoorumissa, Maailma kylässä ja Faces-festareilla, Kirkkopäivillä sekä Herättäjäjuhlilla. Lisäksi kampanjaa esiteltiin useilla Mahdollisuuksien toreilla sekä ripareilla. Syksyyn kuuluivat tempaus Tampereen Keskustorilla Jämsässä vietetyn Changemaker-viikonlopun jälkeen 9.10. sekä kampanjan päättänyt Puhetta velasta -tapahtuma 30.11.

Siinä missä lanseerauksessa oli päästy nauttimaan kauniista kevätpäivästä, Puhetta velasta -tapahtumaa vietettiin puolestaan räntäsateessa ja marraskuisessa harmaudessa. Huonosta kelistä huolimatta tapahtuma kokosi Helsingin Paasikiven aukiolle pystytettyyn tapahtumatelttaan runsaasti osallistujia. Puhetta velasta -tapahtumalla Changemaker halusi herättää keskustelua kehitysmaiden velkaongelmasta sekä Suomen roolista tämän ongelman ylläpitäjänä sekä toisaalta sen ratkaisijana. Teemasta puhuivat Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.), Antti Kaikkonen (kesk.), Matti Ylönen, Teppo Eskelinen, Eva Nilsson (Kepa) ja Aaro Rytkönen (Kirkon Ulkomaanapu). Tietenkin tapahtumassa kuultiin myös Changemakerin näkökulmaa aiheeseen. Sitä edustivat tilaisuuden puheenjohtajana toiminut Aleksi Räsänen sekä Norjan Changemakerin velkaryhmästä vieraaksi saapunut Håvard Aagesen. Puheenvuorojen välissä yleisöllä oli mahdollisuus kommentointiin ja kysymyksiin ja keskustelu kävikin vilkkaana. Pelkkää puhetta tapahtuma ei kuitenkaan ollut, vaan lopuksi teltassa päästiin nauttimaan musiikkiesityksestä, josta vastasi reggae-artisti Puppa J.

velkakampanjan_vetoomuksen_luovutus_2011

Puhetta velasta -tapahtumassa luovutettiin myös Velan vangit -kampanjavetoomus, jonka saapui vastaanottomaan ulkoministeri Erkki Tuomioja. Kampanjan aikana kerätyt 2 491 allekirjoitusta sisältäneen vetoomuskansion lisäksi Tuomioja sai Changemakeriltä viilan, jonka avulla vapauttaa velan vangit.

Lue lisää kampanjan teemasta.
Katso lisää kuvia kampanjavuodelta.