Kampanj 2021

Changemakerin kampanjabanneri. Kuvassa kalaverkko, jossa kiinni erilaisia teknisiä laitteita, sekä kaksi pahantahtoista trollia tai peikkoa, jotka tekevät ilkeyksiä. Kuvassa teksti verkko vapaaksi.

Unga möter mer trakasserier på internet an andra människor säger finska statistikcentralen. Internet trakasserier och hatprat, som är riktad till unga, försvagar internet rättigheterna för politiskt aktiva unga. Det är också inte en problem bara i Finland, för unga möter trakasserier över hela världen. Med Verkko vapaaksi -kampanjen, ska Changemaker hålla upp detta problem och efterfrågar att Finland ska jobba mera mot internet trakasserier i Finland och globalt.

64 procent av finska unga mellan 16- och 24 årig har mött hatprat mot människor och befolkning på internet. I samma tiden när äldre generationen hoppas att unga var mer intresserad av politik och social debatt, unga möter hatprat från äldre människor.

Unga under 29 år lever i en värld där internet är en naturlig del av denna livet. Därför är det viktigt att de kan använda internet utan rädsla för trakasserier. Både i Finland och globalt.

I 2021 Finland är ordföranden i Freedom Online Coalition. Freedom Online Coalition eller FOC är en organisation som består av 30 regeringar som arbetar för en internet som är öppen och respekterar människa rättigheter.

I FOC Finland har en möjlighet att främja en internet som är öppen och säker för unga. Changemaker efterfrågan att Finland ska främja participation av unga i FOC och att ungdomars rösten hörs i diskussion av öppen internet.

Underteckna framställningen för ungdomars internet rättighet

Jag efter frågar att Finlands regering ska främja participation av unga i Freedom Online Coalition och att ungdomars rösten hörs i diskussion av öppen internet.