Kulttuurien kohtaamista Nuuksion kansallispuistossa

Teltan pystytystä Nuuksiossa.

Lokakuun ensimmäisenä lauantaina Changemakerin minibussi täyttyi iloisesta leiriväestä. Nuoret turvapaikanhakijat mobiilivideolla –hankkeen puitteissa vapaaehtoiset ja turvapaikanhakijat kokoontuivat Nuuksion kansallispuistoon nauttimaan syksyisestä luonnosta ja työstämään mobiilivideoita.

Tasavertainen kohtaaminen

Innostuin ideasta heti kun kuulin, että retki Nuuksioon järjestetään. Koko hanke on mielestäni erittäin mielenkiintoinen ja ajankohtainen. Turvapaikanhakijoista puhutaan tiedotusvälineissä melko usein, mutta näkökulma on valitettavan usein kielteinen. Puhutaan Eurooppaa ja Suomea kohti tulevasta vyörystä tai hyökyaallosta. Pakolaisuutta käsitellään toistuvasti negaation kautta ja ikään kuin unohdetaan, että turvapaikanhakijat ovat ihmisiä siinä, missä me muutkin.Tavaroiden kuljetusta Nuuksiossa.

Lähdin mukaan Nuuksioon koska innostuin mahdollisuudesta kohdata turvapaikanhakijoita ihan vaan ihmisinä. Lisäksi nautin luonnosta ja retkeilystä, joten tartuin mielelläni tilaisuuteen.

Köysilaskeutumista, mobiilivideoita ja leirinuotiolla jutustelua

Nuuksion retki oli hyvin järjestetty. Meitä oli noin 10 henkilön porukka, joista vajaa puolet suomalaisia ja reilu puolet irakilaisia retkeilijöitä. Ohjelmassa oli kalastusta, metsässä samoilua ja sienten poimimista. Pääsimme myös kokeilemaan kalliolta laskeutumista oppaan avulla. Ja tietenkin tekemään mobiilivideoita. Olen kiinnostunut videosta kerronnallisena välineenä, ja oli hauskaa suunnitella ja toteuttaa videoiden tekemistä pienryhmissä.

Köysilaskeutumista Nuuksion kallioilla.

Illalla tulen ääressä paistoimme suppilovahveromuhennosta ja herkuttelimme irakilaiseen tapaan valmistetulla baba ganoushilla, munakoisotahnalla. Paistoimmepa myös hauen, joka oli tarttunut erään turvapaikanhakijan onkeen. Siinä nuotiopaikalla yhdessä jutustellen, toisiamme tulkaten ja toisiltamme oppien tuli kyllä sellainen olo, että onneksi lähdin! Tapasin mahtavia tyyppejä ja opin paljon uutta. Lauloimme kaanonissa vuorotellen suomalaisia ja irakilaisia tunnettuja laulunpätkiä myöhään iltaan.

Nuotioilta Nuuksiossa.

Videoiden editointia ja leffanäytös

Seuraavana päivänä pakkasimme retkitavarat ja siirryimme metsästä leirikeskukseen editoimaan kuvaamiamme videoita. Viikonloppu huipentui näytökseen, jossa esiteltiin ryhmien aikaansaannokset. Jokaisella ryhmällä oli erilainen tarina. Toisten videot olivat tosi viimeisteltyjä, ja toiset olivat suhtautuneet videoiden tekemiseen hieman enemmän huumorilla.

Videoiden editointia Nuuksion retken päätteeksi.

Väsyneinä mutta iloisina ajelimme Helsinkiin sunnuntai-iltana hienoja kohtaamisia ja hauskoja kokemuksia rikkaampina. Kiitos vielä Changemakerille ja kaikille mukana olleille mukavasta viikonlopusta!

Hauki paistumassa nuotiolla Nuuksiossa.

Metsäretki Nuuksioon toteutettiin osana Changemakerin turvapaikanhakijanuorten mobiilivideohanketta, jota vetää projektikoordinaattori Elina Mäkilä.