Hyvää tekevä nuori

Videokertomus

Tämä videokertomus kertoo suomalaisesta nuoresta, joka ensin ahdistuu epäoikeudenmukaisuudesta maailmassa ja myöhemmin löytää kipinän toimia ja intoutuu mukaan Changemakeriin.

Tältä sivulta löydät tekstit kertomuksen juontamiseen (Siirtyminen eteenpäin on kuvattu tekstissä ”>” merkillä.) ja varsinainen videoalusta löytyy täältä: http://prezi.com/bzidgjrowrir/hyvaa-tekeva-nuori/

Videokertomuksen videot ovat valtaosaltaan Kirkon Ulkomaanavun tuottamia (poikkeukset: esimmäinen on Friends of the Earth järjestön tekemä ja kaksi viimeistä Kirkon Ulkomaanavun nuorisoverkosto Changemakerin käsialaa).

 

Videokertomus suomalaisesta nuoresta

Nuori matkustaa bussilla kouluun ja näprää älypuhelintaan. Hänen ystävänsä jakaa facebookissa videon – ja nuori päättää katsoa sen.
> >
Uganda 5:07
>
Iltapäivällä koulussa maantieteen opettaja päättää ravistella älypuhelinsukupolvea näyttämällä videon angolalaisesta teiniäidistä
>
Angola 6:04
>
Nuori kulkee koulusta harrastukseen ja harrastuksesta kotiin. Hän makaa väsyneenä sängyssään ja pohtii mennyttä päivää. Ennen unen rajaa mieleen välähtää ajatus: Mitä jos tekisi niin kuin Lauri Tähkä ja lähtisi auttamaan naisia Nepaliin.
> >
Nepal 1:06
Aamulla Nepalin reissu tuntuu kaukaiselta unelta ja elämä epätoivoiselta. Nuori puhuu vanhemmilleen näkemistään videoista: tuhotusta luonnosta, kodittomasta miehestä ja rutiköyhästä teiniäidistä. Äiti yrittää piristää nuorta. Toivoa luodakseen hän näyttää nuorelle kaksi videota: yhden teiniäidistä, joka pääsee yliopistoon ja toisen entisestä katulapsesta, joka on nyt saanut ammatin.
> >
Honduras 5:41
> >
Kongon demokraattinen tasavalta 6:31
Äiti ja nuori päättävät ryhtyä kuukausilahjoittajiksi. Lahjoitukset menevät äidin tililtä, mutta nuori osallistuu sopimalla äidin kanssa pienemmästä viikkorahasta. Yhdessä he päättävät lahjoittaa maailmaan päteviä opettajia.
> >
Haiti 1:00
Mutta nuori ei ole vieläkään tyytyväinen. Viikkorahat on laitettu likoon, mutta tuntuu, että jotain tarttis tehdä! Nuori astelee kysymään seurakunnan nuorisotyönohjaajalta, voisimmeko tehdä seurakunnassa jotain, että kehitysmaat pääsisivät köyhyydestä?
Nuorisotyönohjaaja ilahtuu tietysti ikihyviksi kysymyksestä ja ehdottaa nuorelle Changemaker-toimintaan osallistumista. Niinpä nuori lähtee mukaan kampanjointiin kehitysmaiden pienviljelijöiden puolesta.
>
Hänelle paljastuu, että myös suomalaisilla yrityksillä on havaittu kytköksiä maakaappauksiin ja hän ryhtyy keräämään nimiä vetoomukseen, joka luovutetaan ministeri Pekka Haavistolle, koska hän vastaa valtion omistamien yritysten ohjauksesta.
>
Nuori palaa pian juttelemaan nuorisotyönohjaajan kanssa, ja ehdottaa Changemaker-paikallisryhmän perustamista. Nuori saa kirkon työntekijältä avaimen nuorisotilaan pääsyä varten ja hänelle luvataan, että seurakunta tarjoaa kokoontumisten kahvikulut. Tässä kartalla näkyy Suomen kaikki Changemaker-paikallisryhmät. Niitä mahtuisi paljon lisää. Ihan jokaiseen seurakuntaan.
Yhdessä muiden Changemakereiden kanssa nuorelle selviää, että Suomi on myös globaali asekauppias. Joskus Suomi jopa myy aseita maille, joihin se myös antaa kehitysapua. Sehän on hullua – sillä sota estää tehokkaasti kehityksen. Nuoret päättävät tuottaa aiheesta videon ja laittaa sen YouTubeen.
>
Rauhantekijä 4:25
>
Valtakunnallisessa Changemaker-viikonlopussa nuori oppii myös asiaa veroparatiiseista ja tempautuu mukaan kampanjaan. Veroparatiisit näyttävät olevan keino imeä vähätkin varat pois kehitysmaista.
>
Nuori on mukana herättäjäjuhlilla keräämässä suomalaisille yrityksille lähetettäviin postikortteihin allekirjoituksia. Korteilla yrityksiä kannustetaan julkistamaan maakohtaiset talousraporttinsa, jotta kaikki voisivat nähdä, maksavatko ne veroja kuten kuuluu.
>
Postikorttivyöry KONE oyj:n toimitusjohtajalle johtaa myös tapaamiseen yrityksen edustajien kanssa.
Yksi näistä aktiivisista nuorista on Marika Latva-Kyyny Turusta.
>
Marika 1:09
>
Videokertomus nuoresta on nyt ohi. Sadat nuoret haluavat kulkea saman polun ja ryhtyä Changemakerin jäseniksi. Oletko sinä yksi heistä? Kiitos.