Jälleenmyyntiyritysten tulee maksaa tekstiili- ja elintarvikejätteestä

Changemakerin kirjoitussarjassa avataan Ei kestä! -kampanjan vetoomuksen kuuden vaatimuksen perusteluja. Viimeinen vaatimus pyrkii puuttumaan tekstiili- ja elintarviketuotteiden ylituotantoon: “Jälleenmyyntiyritysten tulee maksaa tekstiili- ja elintarvikejätteestä ja hävitysprosessia täytyy seurata myös kansainvälisesti”.

Pikamuodin ja vaihtuvien muotivirtausten sivutuotteena syntyy mittavia määriä täysin käyttökelpoista tekstiilijätettä, josta jälleenmyyjät kuitenkin hankkiutuvat eroon. Tämä näkyy erityisesti pikamuodin alalla, jossa ei ole tavatonta tuhota tai heittää pois jätteenä palautetut tai myymättä jääneet vaatteet, jotka on saatava pois seuraavan sesongin alta.

Ranskassa tähän puututtiin lainsäädännöllä jo vuonna 2019 paikallisen dokumentin herätettyä kansallisen kohun ja nostettua aiheen pinnalle. (linkki aukeaa uuteen välilehteen) Changemaker toivoo samanlaisia keinoja Suomeenkin, jotta vaateteollisuuden ylituotantoa saataisiin hillittyä.

Samaa ongelmaa heijastelee myös ruokakauppojen ylijäämä, joka syntyy kauppojen halusta pitää hyllyt täynnä. Jokaista elintarviketta ei tarvitse olla esillä niin paljon, että hyllyt notkuu ja suuri osa joudutaan heittämään pois hävikkinä.

Näistä syistä vaadimme päättäjiltä toimia kauppojen ja jälleenmyyntiyritysten ylituotantoon puuttumiseksi. Allekirjoita kampanjavetoomus ja osallistut vaatimukseen kanssamme.