Ekologisissa talousuudistuksissa on huomioitava niiden sosiaaliset vaikutukset

Changemaker aloittaa kirjoitussarjan, jossa avataan Ei kestä! -kampanjan vetoomuksen kuuden vaatimuksen perusteluja. Ensimmäisessä kirjoituksessa käsitellään ensimmäistä vaatimusta “ekologisissa talousuudistuksissa on huomioitavat niiden sosiaaliset vaikutukset”.

Olemme ihmiskuntana mittavien uudistusten edessä, jotta saamme elämäntapamme mahtumaan planeetan rajoihin. Tämä tarkoittaa sitä, että joudumme miettimään uudestaan monia perustavanlaatuisia kysymyksiä kuten sitä, mitä me syömme, miten me kulutamme tavaraa ja miten vietämme vapaa-aikaamme.

Käytännössä monet ihmiset joutuvat myös miettimään, miten heidän oma elinkeinonsa sopii tähän uuteen normiin, sillä uudistukset tulevat vaikuttamaan niin työelämään kuin tuotantoon. Monen ihmisen työ ja toimeentulo riippuu Suomessakin sellaisesta luonnonvarojen kulutuksesta, jota maapallomme ei kestä. Tästä syystä ekologisissa talousuudistuksissa on otettava huomioon myös niiden sosiaaliset vaikutukset.

On olemassa teollisuuden aloja ja työpaikkoja, joita on pakko vähentää maapallon kestokyvyn takia, mutta tämä on tehtävä oikeudenmukaisesti niin, että ihmiset eivät jää ilman tukea ja toimeentuloa. Ihmisille on tarjottava mahdollisuus uudelleen kouluttautumiseen ja tuottajille tuotantomäärien pienentämiseen. Uudistusten on tunnuttava oikeudenmukaisilta ja reiluilta.

Lisäksi ilmastotoimiin liittyvät haittaverot ja muut poliittiset ohjauskeinot on kohdennettava niin, että elämästä ei tule tavalliselle ihmiselle liian kallista. Me elämme tällä hetkellä yhteiskunnassa, jossa ympäristölle haitalliset halpatyövoimalla tuotetut kulutustuotteet ovat usein se kaikista halvin vaihtoehto. Tukia ja haittaveroja on kohdennettava niin, että se ekologinen ja kestävä vaihtoehto olisi mahdollisuuksien mukaan myös edullisin.

Näistä syistä Changemaker on mukana myös Oikeudenmukainen siirtymä nyt! -kampanjassa. Kampanjan tavoitteena on varmistaa, että tarpeellisia ilmastotoimia tehtäessä ihminen ei jää jalkoihin, vaan ilmastotoimet kohdistetaan reilusti ja oikeudenmukaisesti. Kampanjan pyrkii myös siirtämään keskustelu pois siitä, tulisiko ilmastotoimia tehdä vai ei, siihen miten nuo toimet tehdään mahdollisimman oikeudenmukaisesti. Kampanjan sivuilta löytyy selkeät periaatteet sille, miten ilmastotoimia voidaan tehdä oikeudenmukaisesti. Käy lukemassa lisää kampanjasta täältä! (linkki aukeaa uuteen välilehteen)