Vientitukikampanja

Vientitukikampanjan lanseeraustempaus 17.4.2010

Vuonna 2010 Changemaker kampanjoi vuositeemasta Ruoka. Yli miljardi ihmistä maailmassa näkee nälkää. Yksi nälän syistä on epäonnistunut maatalouskauppapolitiikka. Maailmankaupan pelisäännöt aiheuttavat epäreilun kilpailutilanteen, jossa häviäjinä ovat kehitysmaiden pienviljelijät.

Vientituet ovat osa epäoikeudenmukaista kauppapolitiikkaa. EU maksaa vientitukia maataloustuottajilleen ja myy ylituotantonsa polkuhintaan kehitysmaissa. Tuontituotteet syrjäyttävät paikallisten tuottajien elinkeinon ja vaarantavat ruokaturvan. Tästä seuraa köyhyyttä ja nälkää.

Changemakerin mukaan EU:n tulee lakkauttaa maatalouden vientituet ja edistää kansainvälisissä kauppaneuvotteluissa kehitysmaiden oikeutta tukea omaa tuotantoaan. EU:n kauppa- ja maatalouspolitiikan tavoitteena tulisi olla kannattava paikallinen ruoantuotanto sekä ekologinen ja kestävä lähiruoka meillä ja maailmalla. Vientitukikampanjallaan verkosto vaati, että Suomi edistäisi EU:ssa vientituista luopumista ja puolustaisi kehitysmaiden oikeutta tukea omaa maataloustuotantoaan.

Vientitukikampanjan tunnukseksi nousi tomaatti, joka on yksi vientituilla Euroopasta viedyistä tuotteista. Tomaattiteema näkyi sekä kampanjamateriaaleissa, tomaattitempauksiksi nimetyissä tapahtumissa että kesäkiertueella.

Kampanja käynnistyi kansainvälisenä pienviljelijöiden taistelun päivänä 17.4. Helsingissä järjestetyllä tempauksella. Tempauksessa tanssivat ja laulavat tomaatit sekä iloinen tunnelma herättivät ohikulkijoiden huomion ja monet pysähtyivätkin seuraamaan hauskannäköistä tapahtumaa. Kesäkiertueella käytiin sekä jo aiemmilta vuosilta tutuksi tulleilla kristillisillä kesäjuhlilla ja festareilla että uusissa tapahtumissa, kuten Farmarimessuilla.

Syksyllä tomaatit valtasivat muun muassa Vaasan torin, missä kampanjoitiin koulutusviikonlopun yhteydessä, sekä Tampereen, missä paikallisryhmä järjesti pienen mutta laajasti mediahuomiota saaneen tempauksen. Kampanjaa vuoden aikana esillä erilaisissa tapahtumissa monet paikallisryhmät, jotka keräsivät myös ahkerasti nimiä vetoomukseen.

Lokakuussa Changemaker vieraili kampanjan tiimoilta maa- ja metsätalousministeriössä keskustelemassa Suomen kannasta EU:n maatalouspoliittisiin uudistuksiin. Tapaamisessa pohdittiin kehitysmaiden ruokaturvan suhdetta EU:ssa harjoitettuun maatalouspolitiikkaan. Kirkon Ulkomaanavun järjestämässä ruokaturvaseminaarissa puolestaan päästiin kyselemään puolueiden kantaa vientitukiin. Iloinen uutinen oli, että suurin osa paneeliin osallistuneista eduskuntapuolueiden edustajista oli valmis edistämään EU:ssa maatalouden vientituista luopumista.

Kampanjavetoomukseen kerättiin vuoden aikana yhteensä 2128 allekirjoitusta. Vetoomus luovutettiin maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilalle 7.12.2010.

Lue lisää kampanjateemasta (avautuu uuteen ikkunaan).
Katso kampanjavideo (avautuu uuteen ikkunaan).
Katso lisää kuvia kampanjavuodelta.