Changemaker aloitti Välittääkö Suomi? -kampanjan Maailma kylässä -festivaaleilla

Välittääkö Suomi?

Changemakerin Välittääkö Suomi? -kampanja näki päivänvalon Maailma kylässä -festivaaleilla. Kampanjan vapaaehtoiset keräsivät festivaaleilla postikortteja, jotka Changemaker lähettää kesän lopussa pääministeri Petteri Orpolle.

Välittääkö Suomi? -kampanja on syntynyt reaktiona meneillään olevalle sisäänpäin kääntymiselle: juuri nyt kun globaalit ja monisyiset kriisit ravistelevat maailmaa ja kansainvälistä yhteisöä, Suomi on kääntymässä sisäänpäin, sulkemassa rajojaan ja leikkaamassa kehitysyhteistyöstä ja ilmastorahoituksesta. Voit tutustua kampanjaan kampanjan nettisivuilla. (linkki aukeaa uuteen välilehteen)

Postikorttikampanja syntyi Changemakerin vaikuttamisryhmän aloitteesta. Postikorteissa lukee kysymys ”Välittääkö Suomi ______?”, johon pisteellä kävijät saivat kirjoittaa oman kysymyksensä, esimerkiksi ”Välittääkö Suomi ihmisoikeuksista?”. Lisäksi korttien taakse sai kirjoittaa myös pidemmät terveiset päättäjille.

20-vuotista taivaltaan juhliva Changemaker-nuorisoverkosto nostaa juhlavuoden kampanjassaan esiin Changemakerin vanhoja kampanjateemoja, jotka ovat edelleen ajankohtaisia. Kampanja ei kuitenkaan katso vain taaksepäin vaan myös eteenpäin ja esittää tärkeän kysymyksen: minkälainen maa Suomi haluaa olla? Changemaker haluaa vastustaa tätä suuntausta, sillä verkoston nuoret uskovat, että tämä aika vaatii sisäänpäin käpertymisen sijaan rohkeita toimia, avoimuutta ja kansainvälistä yhteistyötä globaalien ongelmien ratkaisemiseksi.

“Kansainväliset kriisit vaikuttavat Suomeen, halusimmepa sitä tai emme. Siispä niiden ratkaisemiseksi on tärkeää tehdä aktiivisesti yhteistyötä sen sijaan, että työntäisi pään pensaaseen kuvitellen, ettei mitään ongelmia olekaan. Reippaalla otteella vaikutuksiakin voidaan hallita” Changemakerin puheenjohtaja Lauri Heikkinen toteaa.

Changemakerin piste Maailma kylässä -festivaaleilla. Vapaaehtoinen hymyilee kuvassa ja taustalla näkyy Välittääkö Suomi? -kampanjan logo.

Changemakerin vapaaehtoiset keräsivät Maailma kylässä -festivaaleilla postikortteja, joihin kävijät saivat kirjoittaa omia terveisiään päättäjille.

Kampanjassa nostetaan esiin Changemakerin vanhoista kampanjateemoista kolme teemaa, jotka ovat edelleen ajankohtaisia: ilmasto, kehitysyhteistyön rahoitus, sekä pakolaisuus. Suomen hallitus on leikkaamassa sekä ilmasto-, että kehitysyhteistyörahoituksesta ja suunnittelemassa kansainvälisten pakolaisoikeuksien kanssa räikeässä ristiriidassa olevia toimia Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden pitämiseksi rajojen ulkopuolella. Tämänlainen vastuun välttely ei tule ratkaisemaan niitä suuria haasteita, joita näiden aiheiden taustalta löytyy.

Kampanja sisältää postikorttikampanjan, joka toteutetaan kesän aikana, somekampanjointia sekä suoraan päättäjiin vaikuttamista. Alkusyksystä julkaistaan myös Nuorten teesit tulevaisuuden Suomelle, joka kootaan nuorisojärjestöille lähetettyyn kyselytutkimukseen saatujen vastausten perusteella.

Mikäli haluat mukaan kampanjan toteutukseen, voit liittyä Changemakerin vaikuttamisryhmään, joka kokoontuu kevät- ja syyslukukausien aikana noin kerran kuukaudessa.