Yli 2500 kansalaista vetoaa ministeriin – kestävää kalastusta kehitysmaiden vesille

Kadonneet eväät -kampanjan päätöstempaus.

Euroopan Unioni liikakalastaa kehitysmaiden vesillä. Kirkon Ulkomaanavun Changemaker-verkoston Kadonneet eväät -kampanja vaatii EU:lta kestävämpää kalastuspolitiikkaa. EU-maiden kahdenvälisiin sopimuksiin tulisi sisällyttää sitovat enimmäispyyntimäärät.

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen vastaanotti tänään 16.12. kampanjan vetoomuksen, jonka allekirjoitti yhteensä 2586 ihmistä.

Ministeri Tiilikainen sanoi ymmärtävänsä kestävän kalastuksen tarpeellisuuden. Enimmäispyyntimääristä hän totesi, että tarkempi poliittinen muotoilu on tehtävä tuonnempana.

Liikakalastus on vakava ongelma, joka uhkaa tyhjentää maailman meret. Kestämätön kalastus vaarantaa ruokaturvan ja rannikkoseutujen toimeentulon erityisesti kehitysmaissa. EU kalastaa kehitysmaiden vesillä kahdenvälisten sopimusten turvin.

Ronja Karkinen ja Kimmo Tiilikainen

EU:n liikakalastukseen puuttuvan Kadonneet eväät- kampanjan vetoomus luovutettiin ministeri Kimmo Tiilikaiselle. Allekirjoituksina oli nimien lisäksi maalatut kalat. Vetoomuksen luovutti Changemakerin puheenjohtaja Ronja Karkinen.

“Nykyisissä sopimuksissa on puutteita, esimerkiksi Länsi-Afrikan rannikolla kalastaville EU:n aluksille ei ole määritelty sitovia rajoja enimmäissaaliille”, toteaa Changemakerin puheenjohtaja Ronja Karkinen.

Kampanja on näkynyt lukuisissa tapahtumissa eri puolilla Suomea, Helsingistä Ouluun vuoden 2016 aikana. Nuorisoverkosto Changemakerin vapaaehtoiset ovat pääroolissa kampanjan suunnittelussa ja toteutuksessa. He ovat järjestäneet sekä paikallisia tempauksia että suurempia tapahtumia. Kampanja päättyy vetoomuksen toimittamiseen ministerille.