Liikakalastuspaneeli lähestyy – esittelyssä panelistimme

Panelistit

Kadonneet eväät -kampanjaamme liittyvä Tyhjenevätkö meret kalasta? -paneelikeskustelu liikakalastuksesta lähestyy. Paneeli järjestetään Helsingissä 12.5. klo 16 alkaen Kirkon talon Mikael-salissa (osoite Eteläranta 8). Luvassa on analyyttistä puntarointia maailman merien tyhjenemisestä – sekä pientä kahviteltavaakin.

Paneelin juontaa Changemakerin puheenjohtaja Ronja Karkinen. Keskustelijoina paneelissamme ovat:

Professori Hannu Lehtonen

Hannu Lehtonen”Olen toiminut kalataloustieteen professorina vuodesta 1995 alkaen. Tätä ennen tutkimustoimintani RKTL:ssa keskittyi lähinnä rannikon sisävesikalojen biologiaan, niiden kannan arviointeihin sekä kalastuksen ja ympäristönmuutosten vaikutuksiin ja kalakantojen hoitotutkimuksiin. Väitöskirjani Biology and stock assessments of coregonids by the Baltic coast of Finland julkaistiin vuonna 1981.

Tutkimukseni aiheet ovat koko tutkijaurani käsitelleet melko laaja-alaisesti lukuisia niin kaloihin kuin kalatalouteenkin liittyviä aihepiirejä. Suurimpia yksittäisiä kokonaisuuksia ovat olleet Itämeren kalakantojen, erityisesti siika- ja ahvenkaloihin liittyvät tutkimukset, ilmastonmuutoksen vaikutukset Pohjois-Euroopan kalakantoihin sekä kalalajien väliset vuorovaikutussuhteet.

Yliopistossa oloni aikana tutkimusteni painopisteenä on ollut kalalajien väliset vuorovaikutukset sekä ympäristötekijöiden vaikutukset niihin. Nykyinen pääprojektini Kestävän kalastuksen periaate kalakantojen hoidossa käynnistyi vuonna 2005 ja jatkuu vuoteen 2017 asti.

Liikakalastus on tällä hetkellä kenties pahin yksittäinen kalakantojen olemassaoloa uhkaava tekijä, joskin hieman valoa on alkanut näkyä horisontissa.”

Kansanedustaja Emma Kari

Emma Kari

Kuva: Kotivinkki / Kirsi Tuura (freelancer)

Emma Kari on vihreä kansanedustaja ja ympäristöasiantuntija, joka on työskennellyt vuosia luonnonsuojeluun ja kestäviin elämäntapoihin liittyvien kysymyksien parissa. Kari on opiskellut Helsingin yliopistossa ympäristönsuojelutiedettä ja toiminut useissa eri ympäristöprojekteissa. Kalastajan lapsenlapsena hän on ollut huolissaan Suomenlahden kalojen tilasta lapsuudestaan lähtien. Nykyisessä työssään kansanedustajana Kari seuraa sekä Suomen että Euroopan unionin kalastuspolitiikkaa.

Greenpeacen asiantuntija Laura Meller

Laura Meller

Kuva: Miikka Pirinen

”Kampanjoin Suomessa Arktiksen rauhoittamiseksi öljynporaukselta ja tuhoisalta teolliselta kalastukselta. Kannustan ja autan suomalaisia päättäjiä ja kymmeniätuhansia Arktiksen ystäviä toimimaan tehokkaasti Arktiksen suojelun puolesta.

Minusta on ihmeellistä, miten hienon maailman evoluutio ja muut luonnonvoimat ovat vuosimiljardien kuluessa saaneet aikaan. Vapaa-aikanani viihdyn parhaiten luonnossa esimerkiksi tarkkailemassa lintuja. Olen kampanjoinut aikaisemmin muun muassa ilmastolain ja hiilivapaan energiantuotannon puolesta Maan ystävissä vapaaehtoisena kampanjavastaavana. Olen opiskellut, tutkinut ja opettanut ilmastonmuutoksen ja luonnon monimuotoisuuden suojelun välisiä kytköksiä Helsingin yliopistossa.

Paneelissa haluaisin keskustella erityisesti siitä, miten mertensuojelualueet auttavat kaloja sopeutumaan ilmastonmuutokseen sekä siitä, miten pohjatroolauksen aiheuttama tuho koskemattomissa meriekosysteemeissä voidaan pysäyttää.”

Kirkon Ulkomaanavun erityisasiantuntija Ulla Sarasalmi

Ulla Sarasalmi

Kuva: Kirkon Ulkomaanapu

Ulla Sarasalmi toimii Kirkon Ulkomaanavussa Oikeus toimeentuloon -teeman erityisasiantuntijana. Hän vastaa Ulkomaanavun ohjelman globaalista kehittämisestä omalla teema-alueellaan ja toimii neuvonantajana Ulkomaanavun toteuttamissa hankkeissa. Oikeus toimeentuloon -teeman puitteissa Ulkomaanapu keskittyy köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentämiseen edistämällä erityisesti naisten ja nuorten työllistymistä ja yrittäjyyttä. Paneeliin Ulla tuo näkökulman Sierra Leonen rannikkoseuduilta, missä kalastus on tärkeä ravinnon ja toimeentulon lähde. Kalakantojen ehtyminen esimerkiksi tehokalastuksen, kalastuksen teknistymisen ja erilaisten ympäristötekijöiden vuoksi näkyy nopeasti ihmisten elannossa ja elinoloissa.

 

Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan!

Paneelikeskustelun Facebook-tapahtuman löydät täältä (linkki aukeaa uuteen ikkunaan).