Osallistu kampanjaan

Miten voin osallistua?

Voit osallistua kampanjaan monella tavalla! Helpoimmat tavat lähteä mukaan ovat:

  1. Allekirjoita vetoomus – se on helppo tapa vaikuttaa, ja yhdessä meitä kuullaan paremmin. Changemaker vie vuoden lopuksi kertyneet allekirjoitukset eteenpäin poliittisille päättäjille, kun vaadimme Suomea kantamaan osansa maailman ruokaturvasta.
  2. Lue Changemakerin lehdestä, Globalistista, lisää ruokaturvasta. Lehdessä on paljon juttuja ruoasta, nälästä ja yhteiskunnallisesta oikeudenmukaisuudesta. Sitä voi myös tilata paperisena versiona Changemakerin toimistolta (toimisto@changemaker.fi).
  3. Liity Changemakerin ympäristöryhmän sähköpostilistalle ja Facebook-ryhmään: niissä jaetaan toiminta- ja tapahtumavinkkejä, vinkataan hyvistä uutisjutuista, seurataan kampanjan etenemistä ja havainnoidaan uusia vaikuttamisen paikkoja.
  4. Jaa somessa! Yhdelläkin postauksella voit saada kaverisi mukaan ja levittää tietoa ruokaturvasta. Pelkkä kampanjavetoomuksen linkin jakaminen voi tuoda lukuisia allekirjoituksia pienellä vaivalla.

Entä jos haluan olla vielä aktiivisempi?

Jos haluat tosissasi ryhtyä tuumasta tekoihin, kampanjasta löytyy kyllä tehtävää. Astetta isompia tapoja kampanjoida ovat:

  1. Kirjoita mielipidekirjoitus! Se voi olla osoitettu Helsingin Sanomille, omalle paikallislehdellesi, koulusi lehteen, mihin vain! Kirjoituksen hiominen vie aina hetken aikaa, mutta julkaistu kirjoitus tavoittaakin suuren joukon ihmisiä. Ruoka on myös ajankohtainen aihe esimerkiksi Yhteisvastuukeräyksen myötä, joten erilaiset mediat voivat olla innokkaita tarttumaan siihen. Näkökulman ei aina tarvitse olla koko maailmassa, vaan esimerkiksi ruoan arvostaminen ja ruokahävikin vähentäminen Suomessa ovat yhtä lailla käypiä ja kelpoja mielipidekirjoituksen aiheita.
  2. Järjestä tapahtuma omalla paikkakunnallasi! Se voi olla pöytä kirjaston aulassa, jossa jaetaan Globalistia ja kerätään kampanjavetoomusta – tai sitten räväkkä säväytys keskustorilla, jossa pukeudut ystäviesi kanssa tomaateiksi. Tapahtumien järjestämisessä voit saada apua, materiaaleja ja rahallista tukea Changemakeriltä, kun olet yhteydessä toimistoomme (toimisto@changemaker.fi). Voimme myös antaa ideoita tapahtumaa varten ja auttaa sen markkinoinnissa.

Voisinko pitää oppitunnin nälästä ja ruokaturvasta?

Ehdottomasti! Ruokaan liittyvät kysymykset sopivat esimerkiksi yhteiskuntaopin tunnin aiheeksi tai vaikkapa rippikoulun oppitunnille: onhan kyse oikeudenmukaisuudesta, jakamisesta ja jokapäiväisestä leivästä. Jaamme mielellämme ideoita oppitunteja varten ja voimme osallistua niiden suunnitteluunkin. Changemakerin kautta on myös mahdollisuus kysyä mukaan vierailijaa kertomaan ruokaturvasta tai kansalaisvaikuttamisesta yleisemminkin.

Jos haluatte oppitunnin yhteydessä osallistua Changemakerin kampanjavetoomukseen, kannustamme siihen lämpimästi. Keräämme erilaisissa tilaisuuksissa kampanjavetoomustamme erilaisille hedelmän muotoisille korteille, mutta sellaisia voi tehdä myös itse!  Hauska tapa osallistua vetoomukseen on askarrella yhdessä erilaisia vihanneksia, hedelmiä tai muita maan antimia, ja liimata niiden kääntöpuolelle Changemakerin kampanjavetoomus. Jos olet yhteydessä toimistoomme, voit myös saada ohjeet korttien postittamisesta Changemakerille vastauslähetyksenä ilman omia kuluja.