Nälkä kasvaa syömättä

Ruoan puute on maailman suurimpia rakenteellisia ongelmia. Joka vuosi jopa 900 miljoonaa ihmistä jää ilman riittävää ruokaa, minkä lisäksi noin kaksi miljardia saa ravinnostaan liian vähän tarvitsemiaan vitamiineja ja hivenaineita. Usein nälkäisimmät ovat myös muulla tavalla haavoittuvassa asemassa, kuten yhteiskunnallisesti hyljeksittyjä tai konfliktin uhreja.

Ruokaturva on varmuutta huomisesta. Maailmassa on riittävästi ravintoa kaikille, mutta se on jakautunut epäoikeudenmukaisesti. Reilummassa jaossa kukaan ei jää nälkäiseksi ja varmuus ruoan
saamisesta säilyy myös kriisitilanteissa. Tämä vaatii kuitenkin yhteisiä kansainvälisiä ponnisteluja, joissa jokaisen täytyy kantaa oma vastuunsa.

Ruokaturvan tukeminen on yksi Suomenkin kehitysyhteistyöpolitiikan painopisteistä, mutta käytännössä konkreettiset toimet ovat jääneet puheita vähäisemmiksi. Tästä syystä Changemakerin Nälkä kasvaa syömättä -kampanja vaatii, että Suomeen perustettaisiin ruokaturvapolitiikan johdonmukaisuudesta ja pitkäjänteisyydestä vastaavan viranhaltijan tehtävä. Lisäksi vaadimme, että Finnfundin kautta rahoitettavien kehityshankkeiden vaikutukset paikalliseen ruokaturvaan on selvitettävä ennen rahoituspäätöksiä. Näiden toimien lisäksi Suomen on YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestössä FAO:ssa ajettava linjaa, joka näkee ruokaturvan laajempana osana yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta ja ympäristökysymyksiä, ei vain kalorien lisäämisenä ja maatalouden tehostamisena.

Valtiollisten toimien lisäksi vastuu ruokaturvasta on myös meillä kaikilla. Ruokahävikin vähentäminen vauraissa maissa on paitsi ekologisesti järkevä teko myös tapa osoittaa kunnioitusta ruoan arvoa kohtaan. Kuluttajina puolestaan voimme vaikuttaa siihen, miten maailman ruokajärjestelmä toimii: esimerkiksi Reilun kaupan tuotteiden ostaminen parantaa alkutuottajien asemaa kehittyvissä maissa.

Häädetään yhdessä nälkä maailmasta!

Uutiset

Yli 1000 allekirjoitusta kerätty vetoomukseen

Changemaker oli kampanjoimassa Tampereella järjestetyillä Herättäjäjuhlilla 6.-8.7.2018. Vapaaehtoisten sinnikkyyden tuloksena vetoomuskortteja kerättiin yli 350. Saavutuksen myötä kampanjassa on nyt ohitettu 1000 allekirjoituksen maaginen rajapyykki! Changemakerin teltalla esiteltiin toimintaa ja kerrottiin Nälkä kasvaa syömättä –kampanjasta koko viikonlopun ajan. Teltalla kohdattu juhlakansa suhtautui positiivisesti nuorten maailmaa muuttavaan toimintaan ja antoi tukensa parempaa ruokaturvaa vaativalle kampanjalle. Moni vanhempi […]

Lue koko uutinen

Kampanja alkaa!