Tiedote: Stop pakkopalautuksille -vetoomus luovutettiin ministeri Risikolle

 

Nuorisoverkosto Changemakerin keräämä vetoomus pakkopalautusten pysäyttämiseksi ojennettiin tänään sisäministeri Paula Risikolle. Changemakerin neljän nuoren delegaatio vei vetoomuksen 1985 nimeä sisäministeriöön.

”Vetoomuksen lähtökohtana oli, että jokaisella on oikeus turvalliseen elämään. Kampanjan vaatimus on, että Afganistaniin ja Irakiin suuntautuvat pakkopalautukset lopetetaan välittömästi ja näiltä alueilta tuleville myönnetään kansainvälinen suojelu. Ketään ei pidä palauttaa pakolla paikkaan, jossa henki on uhattuna”, sanoo Changemakerin puheenjohtaja Matias Uusisilta.

Changemaker haluaa, että Suomi kantaa kansainvälisen vastuunsa ja antaa suojelua sitä tarvitseville. Vuonna 2016 lähes 3 500 afganistanilaista siviiliä menetti henkensä ja yli 7 900 loukkaantui väkivaltaisuuksissa. Samana ajanjaksona Irakissa kuoli lähes 7 000 siviiliä ja yli 12 000 loukkaantui. Jo nämä luvut kertovat karua kieltään kyseisten maiden turvattomuudesta. Myös ulkoministeriö suosittelee välttämään kaikkea matkustamista molempiin maihin.

Ministeri Risikko kiitti verkostoa vetoomuksen keräämisestä, ja rohkaisi työhön joka parantaisi suomen ilmapiiriä pakolaisia kohtaan. Hän korosti Suomen tällä hetkellä noudattavan EU:n linjauksia ja että ainoastaan Suomi ja Malta ovat toteuttaneet EU:n asettamat tehtävät.

“Ei riitä, että Suomi toteuttaa Euroopan Unionin antamia tehtäviä tunnontarkasti niin kauan, kun Välimereen hukkuu tuhansia ja ihmisiä palautetaan pakolla vaarallisiin olosuhteisiin”, sanoo Uusisilta.

Changemaker on Kirkon Ulkomaanavun nuorisojärjestö. Changemakerin tavoitteena on antaa nuorille mahdollisuuksia vaikuttaa oikeudenmukaisemman maailman puolesta.

Lisätietoja:

Matias Uusisilta, Changemakerin puheenjohtaja, puh. 050 3008764

Jonas Biström, Changemakerin koordinaattori, puh. 050 3423799

https://www.changemaker.fi/koti-kunnasta/stoppakkopalautuksille/