Changemaker: Kirkon eläkerahat pois veroparatiiseista

10.6.2014
Kannanotto

Kirkon Ulkomaanavun Changemaker-verkosto toivoo, että Kirkon eläkerahasto siivottaisiin sijoituksista, jotka kytkeytyvät veroparatiisitalouksiin. Changemaker-verkoston mielestä ei ole oikein, että kirkko on sijoitustensa kautta mukana epäoikeudenmukaisuutta ylläpitävässä taloudellisessa toiminnassa.

Kirkon eläkerahaston sijoitusten kytkökset veroparatiiseihin nousi keskusteluun Finnwatchin raportin pohjalta. Raportin mukaan Kirkon eläkerahaston sijoituksista jopa 41 prosenttia kohdistuu rahastoihin, jotka ovat rekisteröity veroparatiiseiksi luokiteltuihin maihin*. Muilla työeläkelaitoksilla tai -rahastoilla vastaava luku on jopa 60 prosenttia. Changemaker on iloinen siitä, että Kirkon eläkerahaston kytkökset veroparatiisitalouksiin ovat pienempiä kuin muilla eläkerahastoilla, mutta pitää tätä yli 40 prosentin osuutta hyvin ongelmallisena.

– Kirkon työntekijöiden eläkekassa ei saisi karttua globaalin epäoikeudenmukaisuuden ylläpitämisestä vaan aidosti reiluissa sijoituskohteissa, pohtii Changemaker-verkoston puheenjohtaja Elina Tyynelä.
– Kirkon kuuluisi mielestämme edistää lähimmäisenrakkautta ja oikeudenmukaisuutta myös sijoitustensa kautta, hän jatkaa.

Kirkon Ulkomaanavun Changemaker-verkosto kampanjoi tänä vuonna maakohtaisen talousraportoinnin puolesta. Changemakerin kampanja on osa Veroparatiisimatkat-kampanjaa, jossa on mukana yhdeksän suomalaista kansalaisjärjestöä.

 

Lisätietoja:

Elina Tyynelä, puheenjohtaja, Changemaker-verkosto
puheenjohtaja@changemaker.fi // 040 5706 486

 

*Kannanottoa muokattu 12.6. ja korjattu, että Kirkon eläkerahaston sijoituksista 41 prosenttia kohdistuu rahastoihin, jotka ovat rekisteröity veroparatiiseiksi luokiteltuihin maihin. Näiden rahastojen tekemistä sijoituksista Finnwatchin raportti (linkki avautuu uuteen ikkunaan) ei kerro tarkemmin.