Joulun kuumimmat kortit lähtivät liikkeelle

Kirkon Ulkomaanavun nuorisoverkosto Changemaker järjesti torstaina 11. joulukuuta ilmastonmuutosta koskevan Joulun kuumin kortti -tempauksen Helsingissä, Tampereella, Jyväskylässä, Vaasassa ja Oulussa. Joulun kuumin kortti oli osa Polttava kysymys -kampanjaa, jossa vaaditaan Suomeen ilmastolakia päästöjen hillitsemiseksi. Changemakerit keräsivät päivän aikana yli 500 korttia lain puolesta.

– Oli hienoa olla kadulla ja tavata ihmisiä. Ihmisten kanssa keskustellessa kävi ilmi, että asenne ilmastolain suhteen on Suomessa positiivinen. Selkeästi Suomelta kaivataan nyt konkreettisia toimia, kertoi Changemakerin Espoon paikallisryhmän yhteyshenkilö Elina Törrönen Helsingin tempauksen hulinasta.

Korttien keruun lisäksi Changemaker havainnollisti tempauksellaan, että ilmastonmuutos on vakava oikeudenmukaisuusongelma. Suurimmat vaikutukset kohdistuvat niihin, jotka jo muutenkin ovat heikoimmassa asemassa. Kehitysmaiden näkökulmaa tempauksessa kuvasivat suuret, elävät joulukortit, jotka olivat kaukana idyllisestä talvimaisemasta.

Ilmasto-oikeudenmukaisuudesta keskustellaan paraikaa Puolan Poznanissa käynnissä olevassa YK:n ilmastokokouksessa, jossa neuvotellaan ilmastosopimuksesta, joka on tarkoitus solmia vuoden kuluttua Kööpenhaminassa.

– Poznanin ilmastokokouksessa odotetaan osoitusta vahvasta sitoutumisesta ilmastokriisin ratkaisemiseen. Samaan aikaan EU:n ilmasto- ja energiapakettia käsitellään Brysselissä. On äärimmäisen tärkeää, ettei tätä pakettia vesitetä. Ensi vuonna Kööpenhaminassa on saatava aikaan sopimus, joka on riittävän tehokas rajoittamaan ilmakehän lämpenemisen kahteen asteeseen tällä vuosisadalla. Yhtä tärkeää on, että sopimus on oikeudenmukainen ja turvaa köyhien maiden oikeudet kehitykseen, muistuttaa Kirkon Ulkomaanavun ilmastonmuutosasiantuntija Salka Orivuori Poznanista.

www.changemaker.fi
www.polttavakysymys.fi

Changemakerin tiedote 11.12.2008