Changemaker vaatii Suomea myöntämään vastuunsa Costa Rican epäoikeutetusta velasta

Kirkon Ulkomaanavun nuorten vaikuttamisverkosto Changemaker järjesti sunnuntaina 9. lokakuuta Tampereella Velan vangit -tempauksen, jolla verkosto vaatii Suomea myöntämään vastuunsa Costa Ricalle epäoikeutetun velan aiheuttaneessa sairaalalaitetapauksessa.

Changemakerin Velan vangit -kampanja keskittyy niin kutsuttuun Proyecto Finlandia -tapaukseen, jossa Suomi tuki Instrumentarium-Medko Medicalin sairaalalaitevientiä Costa Ricaan korkotukiluotoilla vuosina 2001-2003. Velka on epäoikeutettua, sillä sairaalalaitteet osoittautuivat ylihintaisiksi ja tarpeettomiksi. Hanke kyseenalaistettiin jo ennakkoselvityksissä ja on tuomittu jälkeenpäin. Suomi ei ole kuitenkaan myöntänyt tehneensä hankkeessa virhettä.

Kehitysmaiden velkaongelma on yksi suurimmista esteistä globaalin oikeudenmukaisuuden toteutumiselle. Velka osaltaan ylläpitää köyhyyttä maailmassa, sillä monet kehitysmaat joutuvat maksamaan velkaa takaisin enemmän kuin saavat kehitysyhteistyövaroja. Osa näistä veloista on epäoikeutettuja, koska ne ovat syntyneet länsimaiden myönnettyä vastuuttomasti lainoja, jotka eivät ole hyödyttäneet lainaa ottaneiden kehitysmaiden asukkaita.

”Epäoikeutetut velat ovat kehityksen suuri este. Ne vievät resursseja tärkeiltä julkisen sektorin palveluilta, kuten terveydenhuollolta ja koulutukselta. Kehitysmaiden ei pitäisi joutua maksamaan takaisin epäoikeutettuja velkoja. Costa Rican tapauksessa Suomen pitäisikin toimia esimerkillisesti, myöntää vastuunsa sekä mitätöidä sairaalalaite viennistä syntynyt velka”, sanoo Sini Nykänen, toinen Changemakerin kampanjavastaavista.

Velan vangit -tempauksessa raidallisiin vankipukuihin ja kahleisiin pukeutuneet nuoret osoittivat mieltään vastuuttomasti myönnettyä lainaa vastaan. He keräsivät myös nimiä vetoomukseen, joka luovutetaan ulkoasiainministeriölle kampanjan päättyessä loppuvuodesta 2011.

Tampereen keskustorilla sunnuntaina iltapäivällä järjestetty tempaus oli osa Changemakerin valtakunnallista viikonlopputapahtumaa, joka pidettiin 7.-9.10. Jämsässä. Tapahtuma kokosi yhteen muutoksentekijöitä ympäri Suomea.

Changemakerin tiedote 9.10.2011