Vientituista on luovuttava

Björn Wahlroos kritisoi Aamulehdessä 25.8 EU:n maatalouden vientitukijärjestelmää. Wahlroos on kritiikissään oikeassa.  EU:n vientituet ovat yksi kehitysmaiden köyhyyden ja nälkäongelman syistä: vientituilla keinotekoisen halvaksi tehdyt EU-tuotteet syrjäyttävät kehitysmaiden markkinoilla sen oman maataloustuotannon, lisäävät maiden riippuvuutta tuontiruuasta ja köyhdyttävät pienviljelijöitä.  Kehitysmaissa jopa 90 prosenttia väestöstä saa toimeentulonsa maataloudesta, joten vientitukien vaikutukset ovat huomattavat.

EU:sta viedään vähiten kehittyneisiin maihin erityisesti viljaa, maitotuotteita, lihaa ja sitrushedelmiä. EU:n maataloustukia perustellaan lähiruuan ja tasa-arvoisen aluekehityksen tarpeilla. Vientituet eivät kuitenkaan tue lähiruokaa, kun koko tuen tarkoitus on, että tuotteita voidaan viedä ulkomaille.

EU:n kauppa- ja maatalouspolitiikan tavoitteena tulisi olla kannattava paikallinen ruuantuotanto sekä kestävä lähiruoka meillä ja maailmalla. Suurimpana vientitukien maksajana EU:n tulisi tehdä selkeä aloite vientitukien lakkauttamisen puolesta. Myös Suomen tulisi toimia vastuullisesti ja edistää tätä tavoitetta, kun EU parhaillaan neuvottelee maataloustukipolitiikkansa uudistamisesta.

Minna Havunen
Marjo Tuovinen
Changemaker-verkosto

Julkaistu Aamulehdessä 27.8.2010