Aktiivista puheenjohtajaksi

Ronja

Ronja Karkinen on pitkän linjan changemaker ja verkoston uusi puheenjohtaja. Hän rohkaisee vaatimaan oikeudenmukaisuutta ja kertoo, miten aikoo kehittää verkoston toimintaa.

Kuka olet, Ronja?

Olen 22 -vuotias toisen vuoden valtio-opin opiskelija Jyväskylästä. Changemakerina olen toiminut jo ainakin seitsemän vuotta.

Mitä Changemaker-toiminta on tuonut elämääsi?

Paljon hyvää. Olen saanut tutustua hienoihin ihmisiin, aviomieheenikin. Changemakerissa on poikkeuksellisen paljon ihmisiä, joista en pelkästään pidä, vaan joita myös todella arvostan. Changemaker on myös antanut sen tärkeän tunteen, että teen elämässä merkityksellisiä asioita. Se on vahva voima.

Milloin tunsit muuttaneesi maailmaa?

Koin muuttaneeni maailmaa viime toukokuussa, kun kuulin EU-parlamentin esittäneen mineraalien maahantuojille pakollista sertifiointia, joka kertoo, mistä heidän tuomansa mineraalit ovat peräisin. Näin voidaan tietää, ovatko kyseessä konfliktimineraalit. Useat kansalaisjärjestöt ovat pitäneet konfliktimineraalien käytön lopettamista esillä jo pitkään. Myös Changemaker kampanjoi aiheesta jo vuonna 2009. Tästä juuri huomaa muutoksen hitauden.

Sinut on valittu Changemakerin puheenjohtajaksi vuodelle 2016. Miten aiot kehittää verkoston toimintaa?

Meillä on tietty epäsuhta paikallisryhmien ja valtakunnallisen toiminnan välillä. Kampanjamme ovat laadukkaita ja niiden eteen on nähty paljon vaivaa, joten olisi järkevää, että myös paikallisryhmien vuodenkierto kytkeytyisi selkeämmin meneillään olevaan kampanjaan. Konkreettisesti tätä voisi kehittää muun muassa kouluvierailuja kehittämällä, sillä Veroparatiisimatkat-kampanjan yhteydessä aloitetut kouluvierailut ovat nerokas tapa yhdistää paikallisryhmien toiminta valtakunnalliseen toimintaan. On kuitenkin tärkeää jättää tilaa myös ryhmien omille ideoille ja niiden toteuttamiselle.

Lisäksi aion keskittyä siihen, että Changemaker ottaisi aktiivisemmin kantaa yhteiskunnallisiin ja ajankohtaisiin asioihin. Voisimme tehdä enemmän tiedotteita ja kannanottoja.

Miten sinä rohkaisisit muita parantamaan maailmaa?

Yleisesti ottaen maailma paranee, kun ihmiset tietävät, mikä on oikein ja toimivat sen jälkeen niin kuin tietävät olevan oikein. Lisää siis tietoa maailman ongelmista – mitä laajemmalle sen parempi. Vaadi rohkeasti oikeudenmukaisuutta ja näytä elämälläsi hyvää esimerkkiä!

Juttu on ilmestynyt Globalistin numerossa 1/2016, jonka teemana on globaali köyhyys.