Vapaaehtoistyössä paperittomien klinikalla

Sairaanhoitaja Rebecca Gylling toimii Global Clinicin vapaaehtoisena. Global Clinic tarjoaa paperittomille terveyteen liittyvää neuvontaa ja apua erilaisiin terveysongelmiin.

Sairaanhoitaja Rebecca Gylling on löytänyt tavan auttaa ihmisiä, jotka ovat erityisen haavoittuvassa asemassa. Opintojen ja työn ohella hän on toiminut seitsemän vuoden ajan vapaaehtoisena Global Clinic -nimisellä paperittomien klinikalla Helsingissä.

Rebecca Gylling, 28, pyrkii aktiivisesti tehtäviin, jotka kokee yhteiskunnallisesti tärkeiksi. Eriarvoisuutta nähdessään hän ei ole halunnut jäädä sivustaseuraajan rooliin, vaan on pyrkinyt auttamaan omalla panoksellaan.

Gylling työskentelee paperittomien klinikalla, joka toimii pääosin vapaaehtoisvoimin. Klinikka aloitti toimintansa vuonna 2011 Helsingissä, josta sen toiminta on laajentanut muihin Suomen kaupunkeihin.

Klinikan asiakkaina ovat paperittomat, esimerkiksi kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet. Asiakaskunnalla on rajoitettu oikeus julkiseen terveydenhuoltoon.

Osa kaupungeista, kuten Helsinki ja Espoo tarjoavat paperittomille välttämättömät terveyspalvelut. Kaikkialla Suomessa paperittomilla on oikeus kiireelliseen hoitoon. Gyllingin mielestä tässä järjestelyssä on Suomessa parannettavaa, mitä tukee myös tutkimustieto.

”Akuuttihoito maksaa yleensä enemmän kuin se, että asiat hoidetaan ajoissa”, Gylling toteaa.

Paperittomien klinikalla on rajalliset resurssit. Varsinainen hoitotyö kustannetaan yksityisten henkilöiden tekemillä lahjoituksilla. Tilat on saatu käyttöön yhteistyökumppanilta.

Alkuajat olivat Gyllingin mukaan klinikalla erityisen haasteellisia.

“Tilat ovat pienet ja asiakkaita on paljon”, Gylling kertoo. “On se edelleen kaoottista, mutta asiat ovat järjestäytyneet paremmiksi.”

Elämä on muokannut unelmia

Eri elämäntapahtumat ovat talloneet ammatillista polkua Gyllingille. Lukion jälkeen hän päätti selvittää, mikä olisi hänen juttunsa ja lähti reppureissaamaan maailman ympäri.

Vuonna 2011 Gylling oli Uudessa-Seelannissa töissä samaan aikaan kuin alueella tapahtui tuhoisa Christchurchin maanjäristys.

“Selvisin tapahtumalta täpärästi, koska olin suunnitelmista poiketen lähtenyt ystävieni kanssa toiselle paikkakunnalla katsomaan nuorisolle suunnattua musiikkikeikkaa”, Gylling kertoo.

Maanjäristys vaati monen hengen ja alueella tarvittiin hoitohenkilökuntaa. Onko täällä terveydenhuollon ammattilaisia? kysyttiin väkijoukolta, kun Gylling oli poistumassa alueelta paikallisella lentokentällä.

“Se tuntui niin ontolta, koska en juuri lukiosta valmistuneena voinut auttaa tilanteessa”, kertoo Gylling.

Tapahtumaketju synnytti kuitenkin kipinän sairaanhoitajan ammattiin. Ennen kiinnostusta sairaanhoitajan ammattiin hän oli haaveillut taiteilijan urasta. Taideharrastus on kuitenkin säilynyt piirtämisen muodossa.

“Piirtäminen on tapa purkaa ja prosessoida potilaiden kohdalla esiin tulleita hankalia asioita”, kuvailee Gylling.

Global Clinicille vapaaehtoiseksi

Gylling kuuli paperittomien klinikasta vuonna 2013, jolloin hänen serkkunsa toimi siellä vapaaehtoisena. Gylling opiskeli tuolloin sairaanhoitajaksi. Samoihin aikoihin hän näki kadulla raskaana olevan romanialaisnaisen kerjäämässä Helsingissä. Tämä näky myös herätti hänessä tarpeen auttaa.

Gylling päätti mennä klinikalle vapaaehtoiseksi. Aluksi hän työskenteli aulahenkilönä. Vapaaehtoistyö on seitsemän vuoden aikana ollut lähinnä päivystämistä: puheluihin vastaamista, hoidon tarpeen selvittämistä ja hoitoon ohjaamista. Myös henkilöiden laskujen selvittäminen on kuulunut työhön.

Gylling on pannut merkille, että paperittomien tai turvapaikanhakijoiden tukihenkilöt ovat usein myös uupuneita, joten hekin tarvitsevat kuuntelijaa.

“Potilaat elävät toivottomilta tuntuvissa tilanteissa. Monilla on ahdistusta, yksinäisyyttä sekä ulkopuolisuuden ja hylätyksi tulemisen tunnetta”, kertoo Gylling.

“He ovat saaneet kielteisiä oleskelulupapäätöksiä ja heidän huolensa kasaantuvat, koska apua on saatavilla niukasti. Klinikka on edes yksi paikka, johon mennä. Se toimii myös ulkoisena toivona jostain paremmasta.”

Gylling tuo esiin, että asiakkaat voivat mahdollisesti psykologisen keskusteluavun turvin jaksaa tehdä tilanteelleen vielä jotain: odottaa vielä yhden viikon tai tehdä uuden turvapaikkahakemuksen.

On tärkeää pitää huolta myös itsestään

Gylling on toiminut ammatissaan sairaanhoitajana niin Suomessa kuin Pohjois-Norjassakin. Lääkäriopinnot ovat kuitenkin olleet pitkäaikainen haave.

Gylling on nyt opiskellut vuoden biologian opintoja Helsingin yliopistossa. Tällä hetkellä hän valmistuu lääketieteen pääsykokeisiin, sillä hän hakee opiskelemaan lääketiedettä ruotsalaiseen yliopistoon.

Gylling on pohtinut tarkkaan, mitä sanoisi nuorille, jotka haluavat töihin terveydenhuoltoon tai vapaaehtoisiksi klinikalle.

”Työ ihmisten parissa on antoisaa ja mielenkiintoista. Mutta on yhtä tärkeää pitää huolta myös itsestään muita auttaessaan. Nuorempana en aina huomioinut tarpeeksi itsestään huolehtimisen tärkeyttä.”

 

Global Clinic

  • Paperittomien klinikka tarjoaa terveyspalveluja paperittomille.
  • Klinikka toimii Helsingissä, Turussa, Tampereella, Lahdessa ja Joensuussa. Klinikan sijainti on salainen.
  • Apua saa veloituksetta ja luottamuksellisesti. Vapaaehtoisilla on salassapitovelvollisuus.
  • Potilastyöhön otetaan vapaaehtoisiksi valmistuneita terveydenhuollon ammattilaisia. Muuhun työhön, kuten aulaneuvontaan ja viestintätyöhön voi osallistua esimerkiksi opiskelijoita ja sosiaalialan ammattilaisia.

Lisätietoa verkkosivuilla globalclinic.fi

Artikkeli on julkaistu Globalisti-lehden numerossa 2/2020