Koskettavia kokemuksia Kongosta

Kuvassa lukee: Marjo Mäenpää Tulivuorikaupunki Kongossa.
Kuva: Bazar Kustannus

Monelle suomalaiselle Kongo on jotain vierasta ja kaukaista. Valtio keskellä Afrikkaa, josta ei tiedä kuin sijainnin. Kirkon Ulkomaanavun kehitysyhteistyötehtävissä useissa Afrikan valtioissa olleen Marjo Mäenpään kokemukset Kongosta poikkeavat tästä huomattavasti. Teoksessaan Tulivuorikaupunki Kongossa Mäenpää kertoo eläväisesti ja koskettavasti vuosistaan avustustyöntekijänä kongolaisessa Goman kaupungissa.

Ihmiselle, joka ei edes ennen kirjan lukemista tiennyt Kongossa olevan tulivuoria, Mäenpään kertomus elämästään Nyiragongo-tulivuoren juurella sijaitsevassa Gomassa ovat vaikuttavia. Vaikuttavuus nousee ristiriitaisuudesta: kaikesta Kongon ympäristön kauneudesta huolimatta maa on täynnä sotaa ja kärsimystä. Sota ja kärsimys eivät kuitenkaan estä monia Mäenpään kohtaamista kongolaisista olemasta kauniita. Suomalaisten jatkuvaan valittamiseen tottuneena Mäenpään kohtaamien ihmisten kaltaiset elämänkohtalot ovat aina yhtä vaikuttavia. Huonoista elämäntilanteista huolimatta Mäenpään kirjasta päällimmäisenä tunteena mieleeni jäi lämpö.


”Jos maailmaa halutaan parantaa pysyvästi, kehitysyhteistyö tulee nähdä rahareiän sijaan taloudellisena investointina.”


Lämmöllä myös suosittelen jokaista teistä Globalistin lukijoista perehtymään Mäenpään kirjaan ja kokemuksiin. Vaikka kehitysyhteistyö ei aina tuota parhainta lopputulosta ja ongelmia esiintyy, jätti Mäenpää kongolaisine ja ulkomaisine työtovereineen lähtemättömän jäljen gomalaisiin. Yhtä lailla Tulivuorikaupunki Kongossa jättää lähtemättömän jäljen lukijaansa. Maailmanparannuksen katkeaminen taloudellisista syistä ja kehitysyhteistyön päättyminen Kongossa budjettileikkausten vuoksi ei ollut tarinalle se kaikista onnellisin loppu. Se havainnollistaa kuitenkin kylmästi yhden tosiasian: Kongon kaltaisissa maailman köyhimmissä maissa pienikin raha voi tuoda suuren muutoksen. Jos maailmaa halutaan parantaa pysyvästi, kehitysyhteistyö tulee nähdä rahareiän sijaan taloudellisena investointina.

Marjo Mäenpää, Tulivuorikaupunki Kongossa – Avustustyötä Afrikan sydämessä, Bazar Kustannus 2023, 256 s.

Artikkeli löytyy Globalisti-lehden numerosta 2/2023