Afgaanimiesten asiassa toimittava nopeasti

Changemakeriin otettiin keskiviikkoiltana yhteyttä ja pyydettiin toimimaan yli kaksi kuukautta nälkälakossa olleiden afgaanimiesten asiassa.

Miehet ovat olleet syyskuusta lähtien nälkälakossa vastustaakseen saamaansa kielteistä turvapaikkapäätöstä. He ovat tehneet selväksi, että kuolevat mieluummin Suomessa kuin palaavat takaisin Afganistaniin. Afganistanissa heillä on vankila- ja kidutuskokemuksia ja he pelkäävät joutuvansa poliittisen vainon kohteeksi. Heidän perheenjäseniään on tapettu. Heihin kohdistuva uhka on todellinen.

Eri järjestöt, yksityishenkilöt ja muun muassa laaja joukko pappeja on kuukausien aikana vedonnut sisäasiainministeri Päivi Räsäseen, jonka vastuualueeseen kuuluu maahanmuuttopolitiikka. Hän on järjestelmällisesti vastannut, ettei hän voi vaikuttaa hallinnonalansa alla olevien virkamiesten ja virastojen päätöksiin ja ettei Suomessa voi vaikuttaa päätöksentekoon asettamalla itseään hengenvaaraan.

Miehet ovat valittaneet saamastaan kielteisestä päätöksestä hallinto-oikeuteen, mutta päätöksen tekeminen voi nopeutettunakin kestää kahdesta kolmeen kuukautta. Todellisuus näyttää siltä, etteivät he pysy hengissä päätöksen tuloon saakka – on päätös sitten myönteinen tai kielteinen.

Näkökulmastani vapaana toimittajana ja changemakerina ilmapiiri on jokaisen uuden nälkälakkopäivän myötä muuttunut lannistuneeksi. Odotamme hiljaisuudessa, mitä seuraavaksi tapahtuu. Nälkälakoista suurin osa päättyy kuolemantapauksiin viimeistään niiden keston ylitettyä 70 päivää. On toimittava.

Ongelma on Suomen maahanmuuttopolitiikassa ja maissa, jotka nähdään palautuskelpoisina. Ongelma on byrokratian monimutkaisuudessa, joka saattaa aiheuttaa afgaanimiesten kuolemantapaukset.

Changemaker lähetti torstaiaamuna viestin kirkolliskokousedustajille ja tavoitetut henkilöt ovat kokoontuneet asian äärelle. Samaan aikaan olemme saaneet Kirkon Ulkomaanavun tuen ja eri verkostojen kautta ajatuksia, miten edetä asiassa.

Toivomme, että eri verkostot, järjestöt, kirkko ja asian tärkeäksi kokevat yksityishenkilöt voivat toimia Gholamin ja Javadin puolesta yhdessä. Nyt.

Ruut Luukkonen ja Tytti Matsinen