Veronkierron maailman suuri murtuma

Oi mikä päivä! Panaman tietovuoto on aiheuttanut sen, että eräs veroparatiisien perustavimmista ominaisuuksista on kokenut valtavan kolauksen: salaisuuteen ei enää voi ehdottomasti luottaa. Veroparatiisitoimintaan sisältyy yhä vahvemmin riski. Toiminnassa, joka ei perustu moraaliin vaan kylmään laskentaan, mikään ei voi olla tärkeämpää.

Riskiä voi yhä koventaa. Parhaan hyödyn tästä mainiosta tilanteesta saamme, kun kieltäydymme yksilöinä kertakaikkiaan hyväksymästä veroparatiisitoimintaa. Emme hyväksy selityksiä siitä, kuinka lain kirjainta on noudatettu tai kuinka omaisuutta oli etsiytynyt paratiisiin vahingossa. Oli hyvä, että Volkswagenin päästöhuijauksesta nousi kohu, mutta tietysti olisi ollut parempi, jos sillä olisi ollut vaikutusta myös myyntiin. Itse aion vaihtaa pankkini Nordeasta toiseen hetimmiten.

Myös poliittisesti Suomella ja Euroopan unionilla on edelleen varaa parantaa veroparatiisien vastaista työtä. Vaikka kehitystä onkin tapahtunut EU-tasolla, kun vuoden alussa automaattista verotietojen vaihtoa laajennettiin, enemmänkin voidaan tehdä. Esimerkiksi maakohtaisella raportoinnilla saataisiin selvemmin esiin, missä työ on tehty, missä verot maksettu – ja onko näiden asioiden välinen yhteys hyväksyttävissä. Jos järjestelmä toimisi, ei tarvittaisi tietovuotoja.