Ilmastonmuutosta vastaan fiksulla sijoittamisella

Helmikuun puolivälissä vietettiin maailmanlaajuista Rahat pois fossiilisista -päivää (Global Divestment Day). Päivän tarkoituksena oli muistuttaa fossiilisiin polttoaineisiin sijoittamisen vaaroista. Niin pankit ja eläkerahastot kuin yksityiset ihmisetkin sijoittavat varojaan fossiilisia polttoaineita tuottaviin yhtiöihin. Öljyä, maakaasua ja kivihiiltä on perinteisesti pidetty hyvänä ja luotettavana sijoituskohteena. Niihin liittyy kuitenkin vakavia eettisiä ongelmia, etupäässä ilmastonmuutoksen kiihdyttäminen, ja samalla todellinen taloudellinen riski. Mikäli ilmastonmuutosta vastaan aletaan tosissaan taistella ja päästöjä säädellä, tarkoittaa se sitä, että 80% tunnetuista fossiilisten polttoaineiden varannoista on jätettävä käyttämättä. Kaiken tunnetun fossiilisen polttoaineen polttaminen tarkoittaisi ilmaston lämpeämistä hurjasti yli kriittisen kahden asteen.

Jos itse haluat vaikuttaa fossiilisten polttoaineiden alasajoon, voit tehdä sen helpoimmin kysymällä pankista fossiilivapaata sijoituskohdetta. Haastamalla pankkeja voimme luoda kysyntää ilmastoystävälliselle sijoitusmahdollisuudelle ja viedä pankeille arvokasta viestiä fossiilisiin sijoittamisen taloudellisista ja ympäristöön kohdistuvista vaaroista. Osa pankeista on jo siivoamassa salkustaan likaisimpia fossiiliyhtiöitä, kuten Nordea, joka luopuu kivihiilikaivosten osakkeista.

Vaikka et sijoittaisi omia rahojasi, voit kuitenkin kertoa mielipiteesi fossiilisiin sijoittaville yhteisöille. Fossiilisijoituksia tekevät myös yliopistot, eläkerahastot ja kaupungit. Maailmalta on jo useita esimerkkejä kaupungeista, jotka ovat luopuneet fossiilisista sijoituksista. Näitä ovat esimerkiksi San Francisco, Oxford ja läheisimpänä Ruotsin Örebro. Milloinhan näemme Suomen ensimmäisen kaupungin, joka päättää ottaa eettisen askeleen ja suuntaa katseen tulevaisuuteen luopuen fossiilisijoituksistaan?

Kirjoittaja on Ilmastovanhempien jäsen ja aktiivinen ympäristökysymysten puolestapuhuja.