Vapaudesta

Olen tätä kirjoittaessani työharjoittelussa Kathmandussa Nepalissa. Kauppatieteilijänä ymmärrän monet asiat rahan kautta. Se, ettei onnea saa rahalla, on täällä ehkä tavallistakin selvempää. Onnellisuuttani täällä lisäävät asiat kuten uudet kokemukset, ihmisten kohtaaminen ja kulttuuriin tutustumisen mahdollisuus eivät juurikaan ole rahasta riippuvia. On täällä niitäkin asioita kuten melu, liikenteen kaoottisuus ja jätehuollon puutteellisuudesta johtuva sotkuisuus, jotka jossain määrin käyvät hermoille eli laskevat onnellisuuttani. Näihinkään ei ainakaan omassa käytössäni olevalla rahalla ole juurikaan merkitystä.

Hieman raadollisempaa on huomata, että vapaus on paljon selvemmin yhteydessä rahaan. Minun ei ole välttämätöntä selvitä jatkuvasti kaiken kaaoksen, sotkun ja muun itselleni kummallisen kanssa, vaan pääsen halutessani lähelle itselleni tutumpia olosuhteita. Pari yötä suhteellisen hyvätasoisessa hotellissa omassa huoneessa saa samalla hinnalla mitä Suomessa pitää maksaa elokuvalipusta. Voin näiden päivien aikana syödä siistissä ravintolassa ja tehdä vähän pidemmät matkat taksilla ja kuluttamani kokonaissumma pysyy siltikin pienempänä, kuin mitä Suomessa saattaisin maksaa ravintolassa ateriasta jälkiruuan kanssa. Tämä sama summa kuitenkin alkaa lähenemään paikallista henkilöä kohden laskettua keskimääräistä kuukausiansiota, eli valtaosalla paikallisista ei ole mahdollisuutta samaan. Heidän pitää selvitä arkitodellisuudessa kaikkien sen haasteiden kanssa. Toki täällä olonikin on oma valintani ja jos parin päivän tauko ei ole tarpeeksi, pystyisin hankkimaan lentoliput joilla olisi huomenillalla kotona.

Tiedän, että näissä pohdinnoissa on melko paljon ymmärtämättömyyttä ja jonkinlaista omahyväisyyttäkin. On ihan aiheellista miettiä, olenko täkäläisen arjen vaatimuksiin nähden tiukahkojen hermojeni ja herkkine hipiöineni sittenkään sen vapaampi kuin paikalliset, jotka porskuttavat menemään tavalliseen tapaan suuremmin hämmentymättä ja pärjäävät ilman suojavyöhykkeitä. Tätä maailmaa en myöskään muutaman viikon kokemuksella tunne läheskään niin hyvin, että ymmärtäisin kaikki paikallisten ulottuvilla olevat vaihtoehdot, saatikaan sitä, mitkä niistä jääväät itseni ulottumattomiin, koska olen vieras täällä.

Kirjoittaja on oululainen Changemaker-aktiivi, joka opiskelee taloustiedettä Vaasan yliopistossa.