Tähtiainesta

Changemakerille myönnetttiin vuonna 2010 nuorisotyön tunnustuspalkintoKutakuinkin kaksi viikkoa sitten koin varsin merkityksellisen päivän. Vain muutamaa päivää tätä ennen olin saanut yllättäen uudelta verkoston koordinaattoriltamme, Leealta, puhelun. Muistan istuneeni bussissa perjantain ruuhkassa jossakin Helsingin ja Espoon välimaastossa, ja kaiken taustahälyn keskeltä erotin Leean nopeasta ritirimpsusta suurin piirtein nämä asiat: SAVOY-teatteri, palkinnonjako, Stefan Wallin, olis kiva jos ois CM-edustusta, Iina on jo luvannut tulla, pääsitkö sä? Katsoin kalenteriani ja totesin: mikäpä siinä.

Kävellessäni Helsingin Esplanadin puiston halki sinisten valokirjainten koristamalle SAVOY-teatterille, huomasin ajattelevani joitakin vuosia sitten katsomaani Idols-ohjelmaa: täällä järjestettiin aikoinaan ensimmäisen Idols-kilpailun karsintaviikonloppu. Mietin teatterin edessä ja sen sisällä tuolloin vallinnutta tunnelmaa: suuri joukko eri-ikäisiä suomalaisia nuoria, jännittyneinä ja innokkaina, tavoittelemassa unelmaa. Kuka olisi tähtiainesta?

Olin siis tulossa tilaisuuteen, jossa jaettaisiin opetusministeriön myöntämä nuorisotyön tunnustuspalkinto 2010. Vasta astuessani teatteriin sisään ymmärsin, että kyse oli varsin mittavasta tilaisuudesta. Ympärilläni parveili ihmisiä, puheensorina ja korkokenkien kopina täytti äänimaailman. Tapasin Iinan, toisen tilaisuuteen mukaan tulleen verkoston tiimiläisen ja vapaaehtoisen, ja kysyin, onko hänellä mietittynä kaiken puhetta: kaiken varalta tällainenhan oli hyvä olla olemassa. Iina kaivoi laukustaan kauniin vihkon, johon hän oli raapustanut tekstin. Pian tapasimme Leean ja verkoston toisen työntekijän, verkostoassistenttina toimivan Sinin, ja aloimme tepsutella kohti teatterisalia.

Askeleiden mukana myös ajatus palkinnonjaosta alkoi tulla lähemmäksi. Vaikka nuorisotyön tunnustuspalkinnon saajaksi oli monen monta ehdokasta, huomasin miettiväni sitä, miten lukemattomia kertoja aina Changemakeriin ensi kertaa tutustumisesta lähtien olin ihaillut tätä kerrassaan upeista nuorista koostuvaa verkostoa. Kaikkea sitä energiaa, luovuutta ja kekseliäisyyttä, asioihin tarttumista, uskallusta ja vankkaa uskoa maailman muuttamiseen. Changemakerissä on myös jotain tavattoman ainutlaatuista ja omaperäistä, jota on sanoin jopa melko vaikea kuvata: ainoaksi todellisen sopivaksi adjektiiviksi keksin verkostossa paljon jo itsessään käytetyn sanan ”changemakerimainen”. Kun kuulin saliin johtaneissa portaissa, että yksi palkintokriteereistä oli jonkinlainen innovatiivisuus toiminnassa, ei ajatuksissani ollut epäilystäkään siitä, etteikö Changemaker tällaista palkintoa voisi saada.

Yksi verkoston tiimissä toimimisen mukavista asioista on se, että voi päästä ottamaan osaa mitä kiinnostavimpiin tapahtumiin ja antoisampiin tilaisuuksiin. Koskaan ei voi täysin tietää, mitä hauskaa nurkan takana voi odottaa! Tässä valtakunnalliset nuorisopäivät aloittavassa tapahtumassa oli hyvää ajankohtaista asiaa, mutta myös itselleni yllätyksenä tullutta upeaa kulttuuriantia. Keskellä päivää huomasin seuraavani Helsingin historiallisessa teatterissa silmiä hivelevää ammattitanssijoiden taidonnäytettä, musiikin ja liikkeen sulautumista. Nautin joka solullani.

Tästä euforisen rauhallisesta tunnetilasta siirryin aistimaan vatsassani lentelevät perhoset, kun tutut kasvot, kulttuuri- ja kulttuuriministerimme Stefan Wallin astui lavalle. Oli aika kuuluttaa nuorisotyön 2010 tunnustuspalkinnon saaja.

Seurasi alustuspuhe. Yleisö naurahtelee hauskoissa ilmaisuissa. Sitten Wallinin ääni hieman terävoityy. Hetken hiljaisuus. Nyt se tulee. Nyt se julistetaan… Ja palkinnon saaja on Changemaker! Siis me! Me! Hykerrys ja pökerrys! Taputukset raikuvat. Saamme kauniin oranssit kukat ja tunnustuspalkinnosta kertovan lasikehyksisen taulun. Iinan rauhallinen ääni kuuluu kaiuttimista. Tunnen yhtä aikaa hämmästystä, kiitollisuutta ja valtavaa riemua!

Nyt jälkikäteen en muista ollessani lavalla tunteiden valtaamana ministerin sanoista paljoakaan, mutta googlasin ne kyllä vielä samana päivänä uudelleen ja uudelleen. Tässä ne ovat:

”Perusteluissa todetaan, että Changemaker toimii oikeudenmukaisuuden edistämiseksi yhteiskunnassa sen kaikilla tasoilla. Viisivuotias Changemaker on nuorten järjestämää toimintaa nuorille. Toiminnan periaatteena on osallistujille ns. matalan kynnyksen toiminnan periaate. Changemakerin tavoitteena on vahvistaa nuorten osallisuutta sekä kirkossa että yhteiskunnassa. Changemaker on tietyllä tavalla myös erillään instituutiosta ja järjestörakenteista, joissa nuorisotyön on perinteisesti ymmärretty tapahtuvan. Tämän kaltainen uusi ja innovatiivinen ajattelu on aina tervetullutta, sanoo Wallin.

Tapahtumasta on kulunut liki kaksi viikkoa, mutta edelleenkin Changemakerille luovutetut kukat koristavat keittiönpöytääni. Vaikka en mikään todellinen viherpeukalo olekaan, ja vaikka nämä kukat aikanaan siirtyvät palvelemaan tehtäväänsä uuden kasvumullan luomisessa, muistuttaa niiden tuoksu ja väri varmasti minua pitkään tästä upeasta ja ainutlaatuisesta hetkestä. Kukkien oranssi väri kuvastaa myös hyvin omissa mielikuvissani sitä, mitä Changemaker on: rohkea, voimaannuttava, energinen – ja jopa vallankumouksellinen

Niin, me voimme todella muuttaa maailmaa ja tehdä unelmista totta. Tästä kiitos kuuluu jokaiselle changemakerille. Me olemme tähtiainesta!