Changemakerit tulivuorten juurella

Perjantai-iltapäivän kirkas aurinko häikäisee, kun kipuan Islannin Changemaker-verkoston toisen koordinaattorin, Thorsteinn Valdimarssonin kanssa vuorenrinnettä. Tarkoituksenamme on vaihtaa kuulumisiamme ja Changemakerien kuulumisia leppoisan iltapäiväkävelyn merkeissä, mutta vieras maasto käy kyllä suomalaiseen tasamaahan tottuneen kunnon päälle. Hyvä seura ja upeat maisemat ovat kuitenkin kaiken vaivan arvoisia.

Islannin Changemaker-verkosto käynnisteli toimintaansa vuonna 2005, jolloin syntynyt ryhmä ei tosin vielä kantanut Changemakerin nimeä. Koska virallista jäsenrekisteriä ei ole, on jäsenten tarkkaa määrää vaikea arvioida. Pääkaupungissa ja sen liepeillä toimii kuitenkin varsinaisen Reykjavikin paikallisryhmän lisäksi yläasteikäisten oma ryhmä ja vastikään myös maan toisiksi suurin kaupunki, Akureyri on saanut oman paikallisryhmänsä. Vuosittain järjestetään viikonloppu, jossa oli tänä keväänä parisenkymmentä osallistujaa.

Thorsteinn, 21, on toinen Islannin Changemakerin osa-aikaisista koordinaattoreista, minkä lisäksi hän on verkoston vapaaehtoinen.

Viime vuosien suuri ponnistus on ollut Reilun Kaupan lobbaaminen ja se, että ihmiset tietäisivät, miltä Reilun Kaupan logo näyttää. Viimeisimmässä kampanjassa nimien sijaan kerättiin kuvia ihmisistä poseeraamassa jättikokoisen RK-logon kasvojen paikalla ja kuvista kootti kollaasi julkaistiin Islannin Kirkon Ulkomaanavun lehdessä, joka jaettiin koteihin maan suurilevikkisimmän sanomalehden kylkiäisenä. Ensi vuoden suurena teemana on ympäristö ja erityisesti saasteet. Tuliperäisen Islannin asukkaille on selvää, että he ovat vieraita maaperällä, jonka toiminta ei ole heidän määräiltävissään, minkä matkani aikana tapahtunut tulivuorenpurkauskin osoitti. Vihreää, geotermistä energiaa riittää yllin kyllin, mutta toisaalta yksityisautoilu rehottaa, julkinen liikenne pääkaupunkiseudun ulkopuolella on niukkaa ja jätteitä lajitellaan vain osittain. Thorsteinnia huolettaa myös suunnitelmat öljylähteiden etsimisen aloittamisesta.

Verkoston jäsenistä valtaosa on nuoria miehiä ja ideoita ja intoa riittää. Verkostolla on tiiviit suhteet Norjan Changemakereihin, mutta toivottavasti näemme tulevaisuudessa maailmanmuuttajia myös Suomessa!