Ekoelämä on okei

Nuorten perheiden, tyylikkäiden liikenaisten, perheenäitien, isoisien ja opiskelijoiden ostoskärryt täyttyvät lähiruuasta, luomutuotteista ja Reilusta kaupasta. Alnatura -ekomarketista löytyy kaikkea lähellä tuotetusta lihasta Reilun kaupan puuvillasta valmistettuihin vaatteisiin. Marketissa on palauteseinä täynnä positiivisia viestejä ja tuotepyyntöjä. Pöydällä on vetoomus geenimanipulaatiota vastaan. Hyllyn reunasta ja omien ostoksieni kassatulemasta ilmenee, että tuotteiden hintataso vastaa Suomessa tavallista markettiruokaa.

Tervetuloa Kreuzbergiin, Berliiniin. Marheinekeplatzin kauppahalli sijaitsee toisessa päässä samaa aukiota kuin ekomarketti. Kauppahalli on valoisa ja kotoisan pieni. Tiskeiltä löytyvät elintarvikkeet ja muut tuotteet ovat kaikki lähituotantoa. Tuotteet ovat jälleen edullisen hintaisia suomalaisen opiskelijan näkökulmasta. Ostosseurani (toisen changemakerin) kanssa laskeskelemme, että suomalaisena opiskelijana ekoelämä Berliinissä olisi edullisempaa kuin normaalituotteiden ostaminen Suomessa. Ekologiset tuotteet löytyvät myös Berliinin tavallisten markettien hyllyiltä, samanhintaisina kuin vastaavat normaalituotteet, joten ekologisesti eläminen on mahdollista kenelle tahansa. Kuluttaja voi ostaa ekomakkaran ja oluen tai pussillisen luomuappelsiineja. Ekotuotteen valinnasta ei tehdä ongelmaa, eikä ole tuotteita ole pilattu liialla kuluttajakuvan muodostamisella.

Viikonloppuisin suurkaupungin aukiot täyttyvät myyntikojuista ja -pöydistä. Mauerparkin kirpputorilla on aamusta alkaen tungosta, joka jatkuu pitkälle iltapäivään. Kirpputoreilta voi löytää mitä tahansa, polkupyöristä ja musiikista kodinelektroniikkaan ja vaatteisiin, sekä huippudesigniin. Suurin osa myyjistä on tavallisia berliiniläisiä, jotka myyvät käytetyt tavaransa jatkokäyttöön. Tavarat ovat kaikki ehjiä ja hyväkuntoisia. Hinnoista voi aina tinkiä.

Perheet tulevat viettämään yhteistä vapaapäivää kirpputoreille. Raw Tempelin aukealla Friedrichschainin kirpputorilla lapset juoksentelevat pöytien välissä ja Boxhaganer Platzilla mies viihdyttää lapsia jättimäisillä saippuakuplilla.

Päivän päätteeksi huokaamme, että ehkä joskus kotisuomessa myös opiskelijan on mahdollista ostaa ostoskorillinen ekologisesti kestäviä peruselintarvikkeita ilman, että joutuu elämään loppukuun pelkällä kaurapuurolla. Paluumatkalla Suomeen havaitsevamme kantavamme painavissa repuissamme huomattavaa määrää kierrätystavaraa: vaatteita, kirjoja, koruja, lehtiä, shakkilautaa ja luomuteetä.