Pintaa syvemmällä

Kirjoittaessani tätä tekstiä KONY 2012 -elokuva on kerännyt YouTubessa yli 67 miljoonaa katselukertaa. Kampanjatyön kannalta on ihailtava elokuvaa sen vaikuttavuuden ja viimeiseen saakka viilatun kampanjakonseptin vuoksi. Video levisi sosiaalisen median kautta valtavalla vauhdilla ja toi suurelle yleisölle tiedon LRA:n pahamaineisesta johtajasta Joseph Konysta. Konysta ei tarvinne sen enempää kertoa, koska uskon teidän lukijoiden tietävän hänet ja LRA:n entuudestaan tai viimeistään nähtyänne Invisible Children -järjestön tekemän elokuvan.

Tiedotusarvollisesti KONY 2012 näyttää räjäyttäneen pankin tavallisten tallareiden keskuudessa. Jaksan vielä muutama päivä elokuvan ilmestymisen jälkeen seurata Facebookista videota jakaneiden ihmisten profiilia ja verrata sitä kampanjaa kohtaan kritiikkiä osoittaneiden tahojen julkaisuja jakaneiden ihmisten profiileihin.

Kampanja on vaikuttanut erityisesti ei-poliittisiin tai järjestäytymättömiin ihmisiin. Sen informaatioarvo kuitenkin on puutteellinen, kuten Kirkon ulkomaanavun kansainvälisen työn johtaja Jouni Hemberg toteaa Kotimaa24:n 9.3. julkaistussa jutussa ”Kony-elokuva kärsii pinnallisuudesta”.

Elokuvan ja järjestön sanoma on pinnallinen. Se ei tutki Ugandan tilanteen perimmäisiä syitä tai LRA:n toimintaa muissa Afrikan maissa, Etelä-Sudanissa, Kongossa ja Etelä-Afrikan tasavallassa. Se ei kyseenalaista sitä, mistä LRA saa tukensa, vaikkapa aseellisen sellaisen. Mistähän suunnasta kansainvälinen asekauppa kulkee ja mitkä mahtaisivat olla Yhdysvaltain mahdollisen intervention todelliset motiivit?

Invisible Childrenin esittämä ratkaisu Konyn pysäyttämiseksi on interventio, minkä merkitys jää videossa täysin varjoon. Uskallan väittää, ettei interventio sanana sano monille videosta inspiroituneille mitään tai se on täysin sivuseikka. Tarkoitus pyhittää keinot ja valkoisen miehen tehtävä on pelastaa Afrikan kurjat.

Mitä sitten jos Kony sattumalta saataisiin kampanjan sysäämän painostuksen takia kiinni ja hengiltä? Ei yksi mies maailmaa pelasta, eikä yhden miehen nappaaminen lopeta konfliktia jonka juuret ovat jossain pintaa syvemmällä.

Ruut Luukkonen, tiedotusvastaava