Kaapparit kurissa?

Changemaker-viikonloppu Sastamalassa lokakuussa 2013

Tänä vuonna Changemaker kampanjoi maakaappauksista otsikon Kaapparit kuriin! alla. Viimeinen kampanjatapahtuma järjestettiin marraskuussa ja nyt odotellaan audienssin saamista omistajaohjauksesta vastaavan ministerin Pekka Haaviston pakeille. Kampanjavuosi on kulunut nopeasti ja nyt joulukuun alkuun onkin hyvä pysähtyä tarkastelemaan sitä, miten se vuosi oikeastaan kulkikaan.

Kun kampanjatiimi näki ensimmäisen kerran vuoden 2013 puolella, oli ajatuksenamme kampanjoida metsäteollisuuden epäoikeudenmukaisuudesta erityisesti Stora Enso silmällä pitäen. Emme kuitenkaan meinanneet löytää sopivaa tarttumakohtaa ja meinasimme jo vuoden ensimmäisessä kokouksessa menettää toivomme. Sitten se tipahti kuin salama kirkkaalta taivaalta: Kepan raportti maakaappauksista. Jos sitä joskus ajattelee, ettei kamppailu oikeudenmukaisemman maailman eteen tarvitse yhtä sotilasta, on todella väärässä – tätä kampanjaa ei olisi syntynyt tällaisena, ellei yksi kampanjatiimimme jäsen olisi löytänyt tätä raporttia!

Ennen huhtikuun kampanjalanseerausta kampanjaryhmä perehtyi Kepan raporttiin sekä maakaappausaiheeseen muutenkin. Ennen kuin löimme lukkoon kampanjavaatimuksemme, tempausilmeemme ja materiaaliemme ilmeen tapasimme muun muassa Neste Oilin edustajia hyvässä hengessä. Tämän lisäksi kampanjavastaava suunnitteli viime metreillä ennen kevään Changemaker-koulutusviikonloppua kampanjakoulutuksia yhdessä koulutusvastaavan kanssa.

Koulutusviikonlopussa puhuimme valtavan paljon maakaappauksista. Kampanjakoulutuksen lisäksi kuulimme muun muassa Otto Bruunilta aiheesta. Koulutusviikonlopun yhteydessä pidimme kampanjatempauksen Kuopiossa – kampanja sai loistavan aloituksen.

Loppukeväällä ja kesällä kampanja näkyi monissa paikoilla: Helsingin Sosiaalifoorumissa ja Maailma kylässä -festivaaleilla, monien eri paikkakuntien mahdollisuuksien toreilla, Ilofestivaaleilla, ja niin edelleen. Changemakerin kesäkiertueharjoittelija piti huolen siitä, että Suomen kesä ei jää vaille tietoa maakaappauksista!

Syksystä ei ole puuttunut jännitystä. Kampanjavastaava sai tapaamisen Heidi Hautalan kanssa syyskuun alkuun – puolentoista kuukauden päästä tästä meillä oli jo uusi ministeri. Ministerijännitysten keskellä järjestettiin kampanjatempaus Tampereen koulutusviikonlopun yhteydessä ja ministerivalinnan jälkeen oli jäljellä vielä paikallisryhmien kampanjaviikko sekä viimeinen kampanjatapahtuma Helsingissä 16.11.

Paikallisryhmät tekivät tänä vuonna hienoa ja arvokasta työtä kampanjan eteen, eikä aihe olisi saanut kaipaamaansa ja ansaitsemaansa huomiota ilman paikallisryhmien ja kesäkiertueharjoittelijan työtä!

Kampanjavetoomus ja valtaistuin odottavat siis edelleen tapaamista Pekka Haaviston kanssa. Kampanjavastaavana voin kuitenkin todeta, että olen iloinen, että Changemaker otti tänä vuonna kampanja-aiheekseen maakaappaukset – tänä vuonna yli 3 000 ihmistä on kuullut aiheesta ja todennut asian ongelmaksi. Meidän työllämme on siis jo nyt, ennen ministerin kanssa keskustelemista, ollut valtavasti merkitystä! Meidän ei koskaan pitäisi unohtaa sitä, miten paljon me saamme aikaan keskustelemalla ihmisten kanssa meille tärkeistä teemoista!

Tämän vuoden osalta kampanjavastaava Tyynelä siis kiittää ja kuittaa – taistelu globaalin oikeudenmukaisuuden eteen jatkukoon!