Muistoja Oulun viikonlopusta

Estysten välissä leikitään miekkaleikkejä.

Ilo. Se tunne jäi Oulun Changemaker-viikonlopusta päällimmäisenä mieleen. Sai taas tavata toisia vapaaehtoisia, niitäkin, joista muistaa vain kasvot. Vähitellen ihmiset tulevat entistä tutummiksi ja alkaa syntyä ystävyyssuhteita eri puolilla Suomea asuvien vapaaehtoisten kanssa. Missään en ole tavannut mahtavampaa porukkaa kuin Changemakerin vapaaehtoiset. Vaikka jännittäisi, kannattaa tulla Changemaker-viikonloppuihin mukaan, kavereita löytyy varmasti. Sama koskee muutakin Changemakerin toimintaa. Sunnuntaina oli haikeaa pakata tavarat, hyvästellä ystävät ja lähteä kotiin. Mieltäni lämmitti erityisesti kohtaaminen erään ystävällisen Oulussa opiskelevan vapaaehtoisen kanssa, joka esitteli minulle Hietasaarta perjantai-iltana.

Viikonlopussa tapasimme hilpeät norjalaiset Changemakerit, jotka riehakkaiden iltaohjelmaleikkien lisäksi esittelivät meille veronkiertoa vastustavaa kampanjaansa. Heidän powerpoint -esityksessään verrattiin Norjan ja Suomen tilanteita. Onneksi emme olleet pelkästään norjankielisen kampanjan varassa, sillä meillä oli tarjolla omaa Veroparatiisimatkat-kampanjakoulutusta Postia paratiisista! -postikorttikampanjan pohjaksi. Ensikertalaisetkin saivat tietää, että yritysten verovälttely nakertaa julkisia palveluita kaikkialla maailmassa. Toisena koulutuksena ollut työpaja elektroniikkajätteestä avasi silmät sille, miten Suomestakin kuljetetaan elinkaarensa lopussa olevaa elektroniikkaa (lue: romua) kehitysmaihin kierrätettäväksi. Tästä jätteestä aiheutuu vaaraa sekä kehitysmaiden ihmisille että ympäristölle.

Draamatyöpaja, jossa tutustuttiin omakohtaisella tavalla palestiinalaisten kokemiin ihmisoikeusloukkauksiin, vaikutti minuun syvästi ja lisäsi tietoisuuttani siitä, että ihmiset eivät ole samanarvoisia, ja että lasta voidaan kohdella kuin aikuista. Alle 18-vuotias voidaan pidättää sen varjolla, että olisi syyllistynyt johonkin laittomaan, häntä voidaan kuulustella kovin ottein, kiduttaa, jättää ilman ruokaa ja teljetä samaan häkkiin aikuisten rikollisten kanssa. Kun hänet tuodaan takaisin kotikylään, hänet asetetaan kotiarestiin. Miten hän voi käydä koulun loppuun?

Lopuksi haluan kiittää kaikkia Oulun viikonloppua valmistelleita ja siihen osallistuneita, teitte siitä ikimuistoisen! Nähdään lokakuussa Nummijärvellä!

 

Kirjoittaja on Changemakerin tiimin tiedotusvastaava.