Mistä kenkämme tulevat? Avoimuudella eettisempään tuotantoon

Jalanjälki ja suurennuslasi

On lähes mahdotonta tietää missä kaikkialla pari kenkiä tai t-paita on valmistettu. Vielä vaikeampaa on selvittää millaisissa oloissa työtä tehdään tai mitkä ovat vaikutukset ympäristölle. Globaalissa kenkä- ja vaatetuotannossa matalat palkat, huonot työolot ja vaarallisten kemikaalien käyttö on arkipäivää. Silti tuotantoketjun avoimuus on vähäistä.

Rana Plazan onnettomuuden jälkeen oli lähes mahdoton saada selville, mitkä yritykset teettivät tuotteitaan rakennuksessa. Romuista kaivettiin ylös vaatteita, jotta saataisiin identifioitua rakennuksessa tuottaneet brändit. Avoimuuden puute vaikeuttaa brändien ja tuottajien asettamista vastuuseen.

Alkuperämerkintä ei ole vaatteissa tai kengissä pakollinen. Usein tuotteesta löytyy kuitenkin merkintä maasta, jossa viimeisin vaihe on tehty. Vaikka kengässä olisi Made in Italy -merkintä, voi kengän yläosa kuitenkin olla tehty Intiassa ja siihen tarvittava nahka parkittu Bangladeshissa. Made in -merkintä ei välttämättä kerro mitään raaka-aineen alkuperästä tai tuotannon työoloista. Huonot työolot voidaan piilottaa vedoten liikesalaisuuteen.

Avoimuus luo painetta yrityksille työolojen parantamiseen. Nyt toimijoiden on helppo väittää, että ongelmat eivät koske niitä. Seurauksena tästä on, että tuotannon ongelmia ei käsitellä tarpeeksi ja sekä työntekijät että ympäristö kärsivät.

Muutamat suomalaisetkin vaateyritykset ovat jo julkaisset listoja tehtaista, joissa yritysten tuotteet ommellaan. Tämä on hyvä alku avoimuudelle. Pelkät tehdaslistat kertovat kuitenkin vain osan tarinaa. Vaatetuotannon pitkissä tuotantoketjuissa haasteita saattaa olla aina puuvillapellolta vaatetehtaaseen asti.

Muutoksia lainsäädäntöön?

EU:ssa käsitellään parhaillaan tuotteiden turvallisuutta ja jäljitettävyyttä käsittelevää direktiiviä. Eetti yhdessä Change your shoes -hankkeen kanssa vaatii, että EU säätää lain, jonka avulla kuluttajat saavat helposti ja nopeasti tietää missä ja millaisissa oloissa heidän kenkänsä on tehty.

Tue vaatimuksiamme lataamalla Change your shoes -askelmittari! Ihmiset ympäri Eurooppaa keräävät askelmittarilla askelia Brysseliin ja vaativat EU:lta avoimuutta kenkien ja vaatteiden tuotantoketjuun.

Kirjoittaja on Eettisen kaupan puolesta ry:n kampanjakoordinaattori.

Teksti on aikaisemmin julkaistu Eettisen kaupan puolesta ry:n nettisivuilla.