Luovuutta kesään

Keväällä Nuorisotyöpäivillä Oulussa keskusteltiin monien teemojen ohella luovuudesta. Ohjaaja Aku Louhimies puhui luovuuden puolesta monesta eri näkökulmasta. Hänen määritelmänsä mukaan luova ihminen on ensinnäkin vilpittömän innostunut tekemästään. Luova ihminen haluaa myös oppia uutta, mutta on myös valmis luopumaan oppimastaan.

Luovuutta estävät monet asiat. Tärkeimpiä estäviä tekijöitä on pakko. Kun on ”pakko tehdä jotain”, ei asia varmasti kiinnosta niin paljon, että sen parissa jaksaisi luoda luovasti uutta. Myös pelko, etenkin henkinen, estää luovuutta, samoin kuin kiire ja halu miellyttää.

Luova prosessi tarvitsee Louhimiehen mukaan ympärilleen rentoutta, yllätyksellisyyttä, turvallisuutta, luottamusta ja aikaa. Changemaker-toiminnassa luovuudella on tärkeä asema. Kesä ja loma on loistavaa aikaa sekä olla luova, ideoida uutta että ladata akkuja toteuttaa luovat ideat myöhemmin. Kesällä luovan prosessin edellyttämät tekijät toteutuvat todennäköisemmin kuin muulloin.

Toivottavasti jokainen changemaker saa ladata akkujaan ja olla luova tämän kesän aikana. Sillä luovuudestahan changemakerit on tehty, monen muun asian ohella; maailmanmuuttajan koostumuksesta lisää pääset lukemaan Tiina Keinäsen blogista täältä!