Mukana Changemaker-tiimissä: Miksi?

On aika palauttaa tiimin blogi maailmankirjoihin kesälaitumilta, jonne se unohtui valitettavan pitkäksi ajaksi. Ryhdistäytyminen tapahtuu kyllä, se luvattakoon. Alkuun varoituksena todettakoon, että tämä postaus ei sisällä maailmantuskaähkyilyä, mutta sitäkin enemmän sentimentaalista hömpötystä.

Olen tänä vuonna neljättä kertaa mukana Changemaker-tiimissä ja jo kolmatta vuotta peräkkäin. Olen hiljaittain mennyt ihan oikeisiin aikuisten töihin, ja työ on ikävällä tavalla alkanut häiritä vapaa-aikaa. Tämä tarkoittaa sitä, että en ole kyennyt antamaan vapaaehtoisvastuilleni niiden ansaitsemaa huomiota. Vapaaehtoisena järjestössä toimimiseen kuuluu tyypillisesti kiire ja ajoittainen turhautuminen. Kukaan ei ole paikallaan täydellinen muutoksentekijä, vaan erilaiset realiteetit pitää ottaa ajankäytössä ja muissakin asioissa huomioon. Turhautuminen saattaa usein syntyä riittämättömyyden tunteesta.

Ajattelen kuitenkin, että erilaiset negatiiviset tunteet kuuluvat järjestötoimintaan siinä missä positiivisetkin. On hyvä muistaa, että jokainen ihminen on yksillöllinen. Jokaisella on erikokoiset voimavarat. Itseltään ei toisaalta kannata vaatia liikoja, mutta toisaalta haasteisiin kannattaa tarttua vailla liikoja pelkoja. Jos ei uskalla koskaan heittäytyä vapaaehtoisuuden ja tekemisen imuun, myös ne kaikki ihanat ja mahtavat asiat menevät itseltä sivu suun. Me ihmiset rakenamme turhan usein itsellemme raja-aitoja jo etukäteen, emme uskalla yrittää. Changemaker-tiimi ja verkoston kaikkiin muihinkin toimintapaikkoihin jokainen voi kuitenkin tulla omana itsenään.

Viime aikoina olen siis kärsinyt heikkenevästä motivaatiosta ja ajoittaisesta turhautumisesta. Ah, niin tyypillistä järjestöelämälle. Olen pyrkinyt palauttamaan intoa erilaisten positiivisten mielikuvien kautta. Olen uponnut maailmanmuuttamismuistoihin. Jälleen kerran resepti on ollut toimiva. Hiukkasen kadoksissa olleet syyt Changemakerissa toimimisen taustalla ovat löytyneet.

1. Maailma on epäoikeudenmukainen ja jopa järjetön. Asioiden synkkä tila uhkaa ajoittain vaivuttaa minut epätoivoon. Maailma kaipaa muutosta. Siksi haluan olla muutoksentekijä. Se, että olen changemaker, tuo elämääni toivoa – toivoa paremmasta maailmasta.

2. Toimiminen vapaaehtoisena Changemakerissa on ja on ollut myös uskomattoman palkitsevaa. On hämmästyttävää nähdä, kuinka joukko nuoria voi saada aikaan uskomattoman kampanjan. Vielä hämmästyttämpää on ollut nähdä, että kykenee itse sellainen koordinoimaan. Olen oppinut ja kokenut niin paljon, että jokaikinen tähän touhuun käytetty minuutti on ollut vaivan arvoinen.

3. Saan viettää jatkuvasti aikaa hämmästyttävän fiksujen, rohkeiden ja hyväsydämisten ihmisten kanssa. Changemaker-viikonloput ovat monesti olleet erilaisten kohtaamisten kohokohtia. Olen nähnyt upeita uusia paikkoja ulkomaita myöten.

4. Erityisesti kampajat ja tempaukset ovat tuoneet mukanaan uskomattomia muistoja ja hienoja tarinoita kerrottavaksi. Tempauksessa täyttä kurkkua laulaminen on huumaannuttavan voimaannuttavaa.

5. Uskon sydämestäni, että tällä tekemisellä on merkitystä. Uskon, että maailma muuttuu, kun sitä muuttaa.

Hehkutin joskus yllä kirjoitettuun tapaan Changemaker-viikonlopussa maailmanmuuttamisen ja etenkin kampanjoinnin ihanuutta. Näytin vielä muistaakseni myös kuvia ja ryvin ihanissa muistoissa. Toivoin sen olevan voimaannuttavaa ja innostavaa muille muutoksentekijöille. Sain palautetta, että hehkutus oli kliseistä ja ennalta-arvattavaa. Näin varmasti olikin. Toteaan kuitenkin: Minkä sanoin, sen sanoin ja minkä kirjoitin, sen kirjoitin. Joka sana nimittäin on omasta kokemusmaailmastani käsin totta. Hyvät muistot ja menneet onnistumiset tuovat ainakin itselleni voimaa toimia.

Miksi sitten minun paikkani on ollut tiimissä? Tiimissä olen kokenut pääseväni kaikkein parhaiten toteuttamaan itseäni. Tiimiläinen toimii verkoston ytimessä ja pääsee jäsenkokouksen hänelle luovuttamaa valtaa monissa tärkeissä asioissa. Tiimiläisenä olen päässyt paitsi muuttamaan maailmaa aitiopaikalla, myös kehittämään Changemaker-verkostoa. Tiimissä saa valtavasti tietoa monista niin maailman epäoikeudenmukaisuuteen kuin kansalaisyhteiskuntaan liittyvistä asioista, joista ennen ei voinut edes uneksia. Maailma todellakin laajenee. Tiimiläisenä olen voinut myös verkostoitua monilla eri tasoilla ja eri yhteyksissä

Olen ollut mukana Changemakerissa vuodesta 2005. Näihin vuosiin mahtuu paljon monenlaisia kokemuksia, tunteita, tapahtumia ja muistoja. On todella upeaa nähdä uusien skarppien tyyppien liittyvän mukaan muutoksentekijöiden joukkoon. Kannattaa tulla rohkeasti. Lähimmäisen rakastaminen on aika nastaa. Kannattaa myös rohkeasti hakea tiimiin. ”Jos ei se mitään ota, niin ei se kyllä annakaan.”