Kohtaaminen luo luottamusta

Istun Vihdissä Enä-Sepän laiturilla viimeistä kertaa Changemaker-viikonlopun aikana. Hengitän syvään maisemaa, joka on kaunis ja syksyinen. Sää on jo hieman kirpeä, mutta sydäntäni ei ole aikoihin lämmittänyt näin paljon.

Suuren lämmön ovat synnyttäneet nämä upeat ihmiset, joita tällä kertaa tuli viikonloppuun myös muista Changemaker-maista. Koulutusviikonloppu oli jatkoa Changemaker international –tapahtumalle, joka oli alkanut jo tiistaina.

Koulutusviikonloput ovat perinteisesti muistuttaneet siitä, ettemme ole kamppailemassa oikeudenmukaisemman maailman puolesta yksin. Nyt tunne oli entistä vahvempi, sillä samalla asialla ovat lukuisat nuoret ympäri maailman. Tulevaisuuden Changemakerille tulee ehdottomasti olemaan tärkeää yhteydet muihin Changemaker-verkostoihin – kuinka paljon suuremmat vaikutusmahdollisuudet meillä voikaan olla, kun toimimme yli valtionrajojen!

Yhteistyötä oli myös viikonloppu tulvillaan. Jäsenillä oli mahdollisuus osallistua konfliktisimulaatioon, jossa kaksi eri osapuolta joutuivat tekemään nopeassa tahdissa päätöksiä keräten tai menettäen pisteitä. Valinnat vaikuttivat myös vastajoukkueen pisteisiin. Osallistujat huomasivat, että silloin kun on mahdollisuus neuvotella se kannattaa hyödyntää. Paljon huonoja ja tarpeettomia päätöksiä syntyy silloin, kun emme osaa keskustella avoimesti. Konfliktisimulaatio on muistutus myös Changemakerille, että muutos syntyy keskustelua luoden. Vasta dialogilla voimme saavuttaa ihmisten kesken yhteisymmärryksen ja sovinnon.

Laiturilla istuessani minulla on sydän täynnä upeita muistoja tästä viikonlopusta. Olemme nauraneet niin paljon, tanssineet, saunoneet ja herkutelleet. Olemme kouluttautuneet rauhasta ja velasta, oppineet Pohjois-Irlannin yhteiskunnallisesta tilasta ja hiljentyneet iltaan kappelissa.

En toivo mitään niin paljon, kuin että voisin pitää tämän tunteen sydämessäni silloinkin, kun muut changemakerit eivät istu saman pöydän ääressä. Toivon, että kovan arjen keskellä emme unohda välittämistä ja iloitsemista, vaikka elämä onkin toisinaan raskasta. Changemakerissä olen havainnut, kuinka ihmiset voivat innoittaa ja inspiroida toisiaan, luoda luottamusta siitä että ennen pitkää kova työ palkitaan. Ennen pitkää huomaamme koko ajan tehneemme pientä muutosta kohti parempaa maailmaa – ja pienikin muutos on jo suuri saavutus.

Niin. En toivo mitään niin paljon, kuin tämän tunteen muistamista. Ja vaikka unohtaisinkin sen toisinaan, en ole huolestunut. Onhan aina edessä jälleen uusi koulutusviikonloppu.

Rakkaudella,
Hannele