Vaarallista suomalaiselle, ei irakilaiselle?

Oletko hengenvaarassa? Maahanmuuttovirasto kysyy, miksi.

Ulkoministeriön matkustustiedotteessa lukee kohdassa Irak: ”Vältä kaikkea matkustamista.” Silti, linjan tiukentuessa vain noin 40 prosenttia irakilaisista sai Suomesta turvapaikan kesäkuussa. Loppujen katsotaan voivan palata takaisin.

Kukaan ei tosin väitä, että he voivat palata turvallisesti takaisin. Väitetään vain, että heihin kohdistuva vaara on sellaista, josta meidän ei tarvitse välittää. Suomi poisti humanitaarisen suojelun laista toukokuussa ja arvioi samalla kertaa sekä Irakin, Afganistanin että Somalian turvallisuustilanteen parantuneen. Turvapaikkaan vaaditaan yhä tiukemmin henkilökohtaisia syitä olla vaarassa.

Päätöksissä katsotaan siis, että Irakissa on periaatteessa mahdollista selvitä hengissä. Katsotaan, että ihmisellä on mahdollisuus muuttaa tarvittaessa uuteen, turvallisempaan kaupunkiin sekä haalia jostain uutta omaisuutta ja rahaa matkaan kuluneen tai pommituksissa tuhoutuneen tilalle. Mielenkiintoista kyllä, samalla katsotaan, että ihmisellä on periaatteessa myös mahdollisuus lopettaa työnsä. Irakilainen journalisti päätettiin palauttaa, koska hänen turvallisuutensa kohenee, kun hän ei enää jatka ammatissaan.

Osallistuin Allianssin järjestämään Voices of Refugees -leffaesitykseen maanantaina. Eurooppasali oli täynnä katsojia lyhyelle dokumenttielokuvalle, jossa pakolaiset kertoivat kamalasta matkastaan merellä. Kumiveneessä oli ollut niin kylmä ja nälkä ja kuolemanpelko, että eräs pakolainen kertoi hetkittäin miettineensä, että kaatukoon vene vain, olisi parempi.

Kuitenkin näistä kerrottiin menneisyytenä. Uusi, parempi aika oli koittamassa heille. Riski oli otettu ja hengissä oli selvitty.

Miltä silloin tuntuu, kun joutuukin takaisin?

Kirjoittaja on Changemakerin puheenjohtaja.