Norjan Changemaker laulaa lääkkeistä

Saara Jurvelin ja Anni Valden osallistuivat Suomen Changemakerin edustajina Norjan Changemakerin kesän kohokohtaan eli SommerSNU:hun kesäkuun lopussa. Saaralle reissusta jäi päällimmäiseksi mieleen ryhmähenki ja yhdessä tekemisen meininki.

Lentomme on laskeutunut Trondheimiin pari tuntia suunniteltua myöhemmin. Leiripaikkamme sijaitsee neljänkymmenen minuutin ajomatkan päässä lentokentältä. Håvard on tullut hakemaan meitä autolla. Matkan aikana hän kertoilee Norjan Changemakerista. He aikovat julkaista seuraavana päivänä uuden kampanjan. Se on ollut tähän mennessä salaisuus. Terveys-ryhmä on valmistellut kampanjaa jo kokonaisen vuoden. Saavumme noin yhden aikoihin yöllä leiripaikalle, joka toimii muun ajan vuodesta kansalaisopistona. Olemme keskellä maaseutua. Naapureinamme on lehmiä, possuja ja vuohia. Maisemat ovat uskomattomat, horisontissa näkyy meri vuorten lomassa. Vaikka on jo yö, on edelleen hyvin valoisaa.

Håvard tarjoaa meille iltapalaa. Saamme lainaksi myös peitot ja tyynyt. Joudumme tosin nukkumaan ilman lakanoita, ne kun ovat matkalaukuissamme, jotka jäivät jälkeen. Herätyskello herättää meidät uuteen päivään klo 7:30 ja SommerSNU alkaa. Aamupalaksi on leipää ja puuroa. Aamun aikana selviää, että vierailevia changemakereita on myös Keniasta ja Tanskasta. Tänään on kampanjan julkaisupäivä. Ihmiset tuntuvat olevan siitä hyvin innoissaan. Kokoonnumme luokkahuoneeseen ja norjalaiset alkavat laulaa heidän Changemaker-lauluaan. Kaikki tietävät sanat ja lauluun kuuluvat liikkeet ja tanssivat ja laulavat antaumuksella. Laulun päätyttyä alkaa toinen laulu, sen mekin tunnistamme. Miley Cyruksen Wreckinball raikaa luokassa ja päättyy suuriin aplodeihin. Ryhmähenki on käsinkosketeltava.

Kampanjan lanseeraus alkaa. Kuuluu kutkuttavaa musiikkia ja luokkahuoneeseen astelee lääkäriksi pukeutuneita ihmisiä. Heidän jälkeensä sisään astuu sairaita näytteleviä ihmisiä. Näytelmä on hauska, vaikken siitä juuri mitään tajunnutkaan. Meillä on kyllä kuulokkeet, joista kuuluu englanninkielinen käännös, mutta välillä oli hieman vaikeaa kuunnella käännöstä. Näytelmän jälkeen alkaa kampanjan varsinainen esitteleminen. Kampanja koskee lääkkeiden patentteja. Norjan Changemaker vaatii, että elintärkeistä lääkkeistä poistetaan patentit. Nykyään lääkeyhtiöt, jotka ovat patentoineet jonkin lääkkeen, voivat pyytää järjettömiä summia lääkkeestä sen valmistuskustannuksiin nähden. Tämän takia useat köyhät jäävät ilman lääkkeitään, varsinkin kehitysmaissa. Olemme yllättyneitä, kuinka paljon vaivaa Norjassa on nähty kampanjan eteen. On t-paitaa ja kampanjan väreissä olevia purkkapakkauksia.

Seuraavana on vuorossa kampanjaan liittyviä työpajoja. Anni menee valmistelemaan kylttejä ja minä menen kirjoittamaan kampanjalauluja. Yritämme miettiä mitä kaikkia lauluja voisi uudelleen sanoittaa. Ehdotan lastenlaulua ”jos sun lysti on niin kädet yhteen lyö…” Melodia on ilmeisesti kansainvälinen, sillä ihmiset tunnistavat kappaleen. Sanoitamme kappaleen uudelleen kampanjaan sopivila sanoilla. ”If your medicine is costly, clap your hands…” Päivä kuluu nopeasti, ja ennen kuin huomaammekaan on jo ilta. Iltapalan jälkeen päätämme lähteä Annin kanssa iltakävelylle ihastelemaan Norjan öisiä maisemia.

Seuraavana päivänä lähdemme Trondheimin keskustaan kampanjoimaan. Yhteishenki on jotain aivan uskomatonta. Laulamme kovaan ääneen tekemiämme lauluja kylttejä heilutellen. Olemme myös rakentaneet puusta apteekin rekvisiitaksi. Parin tunnin laulamisen jälkeen osasimme jo norjaa. Suurin osa lauluista oli nimittäin norjan kielellä. SommerSNU-reissussa kaikkein mieleenpainuvinta on ryhmähenki ja yhdessä tekemisen meininki.

Teksti ja kuvat: Saara Jurvelin. Voit lukea lisää Norjan Changemakerin kampanjasta (norjaksi) täällä (linkki avautuu uuteen ikkunaan). Kirjoittaja on Changemaker-vapaaehtoinen Raisiosta.